Anksioznost

Kako si? Dobro sem! :)

Kako si? Dobro sem! :)

Dobro počutje in duševno zdravje hodita z roko v roki. Vplivata na zmožnost opravljanja vsakodnevnih obveznosti in spopadanja s stresom ter dajeta voljo do dela, druženja in življenja. Ena od človekovih največjih vrednot je zdravje – telesno in duševno. Skrb za zdravje in dobro počutje je ključna vse življenje. Kako (po)skrbimo za zdravje in dobro […]

Kaj je anksioznost?

Kaj je anksioznost?

Anksiozne motnje so najpogostejše psihične motnje, zaradi njih trpi več kot 10 % ljudi po vsem svetu. Razlikujejo se po trajanju in izraženosti ter vzroku, ki jih sproži. Najpogostejše so generalizirana anksioznost, panična motnja in socialna fobija. Znakov anksioznosti je zelo veliko. Najpogostejši psihični znaki so napetost, razdražljivost in motena koncentracija. Poleg teh pa posebej izstopajo številni telesni znaki, zlasti razbijanje srca, težko dihanje, vrtoglavica, bolečine v trebuhu, glavobol in slabost. Ti znaki lahko posnemajo različne telesne bolezni, zaradi česar je bolnik še bolj prestrašen. Za zdravljenje se uporabljajo različna zdravila, pogosto v kombinaciji s psihoterapijo.

Kaj je nespečnost?

Kaj je nespečnost?

Ali ste vedeli, da kar tretjino svojega življenja prespimo? Ste se ob tem zamislili nad kakovostjo svojega spanca? Ste tudi vi med tistimi, ki dolge ure nemo gledajo v strop, štejejo ovce, glava pa je polna nemirnih misli in skrbi? Za dobro duševno in telesno počutje je potreben zadosten in pomirjajoč spanec.

Strah ali anksioznost?

Strah ali anksioznost?

Znakov anksioznih motenj je veliko, najpogostejši pa so psihična napetost, razdražljivost in motena koncentracija. Nezdravljene motnje človeka izčrpavajo in trpljenje povzročajo tudi njegovi družini. Ko spoznamo, da kdo od naših bližnjih trpi za anksiozno motnjo, se z njim pogovorimo in ga napotimo na pogovor z osebnim zdravnikom ali psihiatrom.

Dolgi gen za boljše duševno zdravje

Dolgi gen za boljše duševno zdravje

Zakaj so nekateri ljudje vse življenje preplašeni, zaskrbljeni in potlačeni, še ni povsem raziskano. Znanstveniki pa so že odkrili gen, ki vpliva na to. Ta gen, imenovan SLC6A4, ima dve obliki, dolgo in kratko. Kratka je pogostejša pri anksioznih in depresivnih ljudeh. To odkritje kaže na povezavo med geni ter temperamentom in ranljivostjo.