Astma

Alergija in astma

Alergija in astma

Besedo alergija pogosto slišimo. Včasih želimo z njo povedati, da nam nekaj ali nekdo ni všeč, večinoma pa mislimo na zdravstveno težavo. Alergija namreč pomeni pretirano reakcijo imunskega sistema po stiku s sicer nenevarno snovjo, ki pri zdravih ljudeh ne povzroča težav. Strokovnjaki ocenjujejo, da ima te težave skoraj četrtina odraslih in več kot tretjina […]

Alergijska astma

Alergijska astma

Astma je kronična vnetna bolezen malih dihalnih poti, ki se pod vplivom določenih snovi zožijo, zato je dihanje oteženo. Pojavlja se pri ljudeh, ki imajo preveč občutljive bronhije oziroma se ti prehitro vzdražijo (bronhialna prevzdražljivost). Kadar v proces ni vključen določen alergen in napade težkega dihanja sprožijo na primer samo mrzel zrak, megla, stres ali intenzivna čustva, govorimo o nealergijski astmi. Če zoženje malih dihalnih poti povzroči alergen, pa gre za alergijsko astmo.

Antioksidanti pri astmi

Antioksidanti pri astmi

Antioksidanti lahko zmanjšajo tveganje za nastanek astme pri otrocih. Raziskovalci z univerze Cornell so ugotovili, da je njihovo zaščitno delovanje še močnejše pri otrocih, ki so izpostavljeni pasivnemu kajenju.

Dojenje otroka ne varuje pred astmo in alergijo

Dojenje otroka ne varuje pred astmo in alergijo

Raziskave so pokazale, da dojenje otroka ne varuje pred razvojem astme in alergij. Izsledki nekaterih raziskav v Kanadi in na Novi Zelandiji so pokazali, da lahko celo poveča verjetnost za razvoj astme.