Hrana

Nadzor nad zgago

Nadzor nad zgago

Sodoben življenjski slog od nas zahteva hitrost in prilagodljivost. Ob obilici dela pa včasih pozabimo poslušati svoje telo. Težave pridejo in na srečo velikokrat minejo same od sebe. A ne vedno. Lahko se zgodi, da na naše življenje začne močno vplivati zgaga. Zato je dobro, da se zavemo, kdaj je treba narediti korak za svoje zdravje.

Hrana za možgane

Hrana za možgane

Možgani v povprečju predstavljajo le 2 % telesne teže, vendar je njihov potencial neskončno velik. Življenju dajejo pomen, barve, občutke. Že pred rojstvom, 17 dni po spočetju, se začne njihov neskončni prostor polniti s številnimi informacijami v obliki slik, zvokov in občutkov. Te si zapomnimo za vse življenje – še več, vplivajo tudi na to, v kakšno osebnost se razvijemo.

Alergije na hrano

Alergije na hrano

Pri alergijah na hrano so vključeni imunski mehanizmi (protitelesa IgE). Izražajo se z alergijskimi znaki oziroma simptomi, ki se lahko pojavijo takoj po hranjenju ali pa šele po nekaj urah ali dneh. Alergije na hrano človeka praviloma ne spremljajo vse življenje. Pri otroku navadno izginejo med drugim in četrtim letom starosti. Alergije na ribe in arašide […]

Potovalna driska − pogosta nevšečnost potovanj v nerazvite predele sveta

Potovalna driska − pogosta nevšečnost potovanj v nerazvite predele sveta

Zaradi potovalne driske zboli 20−55% potnikov, ki se odpravijo v nerazvite predele sveta. Osnovno zaščito na potovanju predstavlja upoštevanje splošnih priporočil glede prehranjevanja in higiene. Pri blagi driski zadostuje že nadomeščanje tekočine in elektrolitov, pri hujši obliki pa je potrebno zdravljenje z ustreznimi antibiotiki, s katerimi se skrajša potek bolezni ter omili simptome.

Bi radi shujšali? Vprašajte svoj želodec, kako!

Bi radi shujšali? Vprašajte svoj želodec, kako!

Američani vsako leto zapravijo ogromno denarja za dietna živila in knjige o novih dietah. Pri vsem tem pa je kar 95 % diet neučinkovitih. Avtorji knjige Sedem skrivnosti suhih ljudi predlagajo učinkovitejše metode v boju z odvečnimi kilogrami.