Poškodbe

Poletje brez bolečine

Poletje brez bolečine

Dolgi dnevi in lepo vreme kličejo k dejavnostim in druženju na prostem. Pikniki in več gibanja na svežem zraku pa se lahko končajo z raznovrstnimi nevšečnostmi, kot so zgaga, bolečina ali celo poškodbe. Po drugi strani zaradi službe in vožnje na delo še vedno kar nekaj časa preživimo v zaprtih prostorih in prevoznih sredstvih, kjer […]

Naj bo tek užitek, brez poškodb

Naj bo tek užitek, brez poškodb

Zjutraj tečemo po stopnicah, na vlak ali avtobus, tečemo v službo, popoldne na srečanje s prijatelji. Pri tem sploh ne pomislimo, da tečemo, tako naravno in samoumevno je gibanje. Seveda pa to ni tek v rekreativnem smislu.

Zimske radosti brez bolečin

Zimske radosti brez bolečin

Smučanje in deskanje na snegu sta priljubljeni aktivnosti, še posebej med zimskimi počitnicami. Če želimo, da se bo dopust končal tako veselo, kot se je začel, predvsem pa brez bolečin, je dobro, da se ustrezno pripravimo.

Tek, poškodbe in lajšanje bolečin

Tek, poškodbe in lajšanje bolečin

Za tek ne potrebujemo veliko. Najprej je pomembna volja, da sploh začnemo, vse ostalo pa je dokaj enostavno. Oblečemo lahka in udobna oblačila, obujemo tekaške čevlje, izberemo cilj in že smo pripravljeni na začetek. Tako kot pri vsakem drugem športu pa se tudi pri teku lahko pojavijo poškodbe in z njimi bolečine, ki nam pogosto jemljejo energijo in voljo.

Kaj spada med poškodbe?

Kaj spada med poškodbe?

Med poškodbe mišic in sklepov spadajo zvini in nategi, za katere sta značilna nenadna bolečina in otekanje prizadete mišice ali sklepa. Zvin Zvin je nateg kite, ki povezuje sosednje kosti, s čimer učvrsti sklep in prepreči njegovo čezmerno gibljivost. Do zvinov pride pri nenadnih spremembah smeri gibanja sklepa ali pri udarcih. Najpogostejša sta zvina gležnja […]

S telesno dejavnostjo proti bolečini

S telesno dejavnostjo proti bolečini

Vsakodnevna telesna dejavnost našim možganom pošilja pozitivno sporočilo. Nanj odgovorijo s tvorbo naravnih kemičnih snovi, ki na naše telo delujejo spodbudno. Izjemno dobro počutje po telesni dejavnosti ni značilno le za aktivne športnike. Raziskave so pokazale, da lahko vsaka dejavnost, ki pospeši bitje srca in traja vsaj 12 do 15 minut, povzroči tvorbo teh telesnih spodbujevalcev.