Regurgitacija

Mir pred zgago

Mir pred zgago

Nepogrešljiv spremljevalec našega druženja je tudi hrana, saj se zelo radi podamo na kulinarična raziskovanja. To nam prinese veliko veselja, hkrati pa je lahko velik izziv – zlasti za naš želodec.

Kako se med prazniki izogniti želodčnim težavam?

Kako se med prazniki izogniti želodčnim težavam?

December je za marsikoga najlepši mesec v letu, saj je čas veselja, sreče in dobrote. V tem mesecu pojemo več hrane kot po navadi, zlasti sladkih dobrot, popijemo več sadnih sokov in vina ter se manj gibamo. Vse to lahko močno obremeni naš želodec in nam zagreni praznike.

Zgaga in refluksna bolezen požiralnika

Zgaga in refluksna bolezen požiralnika

Gastroezofagealni refluks (GERB) je čezmerno zatekanje kisle želodčne vsebine iz želodca v požiralnik. Danes za GERB-om trpi od 20 do 30 % ljudi v razvitem svetu. Zgaga lahko povzroči motnje v našem vsakodnevnem življenju in bistveno poslabša njegovo kakovost. Če se težave ponavljajo, je za dolgotrajno rešitev potrebno zdravljenje.

Zbogom, zgaga

Zbogom, zgaga

Zgago povezujemo z vračanjem želodčne vsebine, predvsem kisline v požiralnik, čemur rečemo gastroezofagealni refluks. Resnost simptomov lahko opredelimo glede na njihovo jakost, trajanje in pogostost. Nekateri ljudje občutijo zgago vsak dan, nekateri le občasno. Simptomi so lahko blagi ali hudi.

Da ne bo peklo

Da ne bo peklo

GERB nastane, ker zaradi ohlapnosti mišice zapiralke med želodcem in požiralnikom v požiralnik pride želodčna kislina. Ločimo značilne in neznačilne simptome GERB-a.

Zgaga in refluksna bolezen požiralnika

Zgaga in refluksna bolezen požiralnika

Zgaga (piroza) je pekoč občutek ali nelagodje v predelu za prsnico, ki se širi od žličke proti grlu. Težave z zgago naj bi imel vsak deseti človek, enkrat na leto pa se z njimi sreča več kot polovica ljudi. Pogostejše so pri moških kot pri ženskah. Med nosečnostjo je zgaga zelo pogosta, a prehodna težava. Pogosto ponavljanje navadno kaže na razvoj refluksne bolezni požiralnika oziroma gastroezofagealne refluksne bolezni (GERB-a).

Zgaga, spahovanje, vračanje kisline v požiralnik, pekoča bolečina v želodcu …

Zgaga, spahovanje, vračanje kisline v požiralnik, pekoča bolečina v želodcu …

Pekoča bolečina v želodcu in zatekanje želodčne kisline v požiralnik so opozorilni znaki, ki kažejo na čezmerno izločanje želodčne kisline. Približno tretjina odraslih žensk in moških se vsak dan srečuje z njimi, še posebej pogosto po 40. letu starosti. Vzroki so različni: nepravilna ali neredna prehrana, kajenje in pitje kave, jemanje nekaterih zdravil, čezmerno pitje alkohola, nošenje pretesnih oblačil ter stres in okužba z bakterijo Helicobacter pylori. Zgaga je prvi in najpogostejši simptom, ki se navadno pojavi že 15 do 60 minut po obroku. Tudi spahovanje kisline in pekoča bolečina v želodcu se pojavita, ko učinkuje eden ali več dejavnikov. Ti simptomi so lahko tudi spremljevalci hujših obolenj, kot sta refluks želodčne kisline in vneta želodčna sluznica.