eZdravje

Nahajate se tukaj: Domov » Zdravje in dobro počutje » Nega kože » Aknasta koža

Aknasta koža

V obdobju odraščanja se koža rada pokrije z mozoljčki in aknami. Od 80 do 100 % mladostnikov ima problematično kožo.

Če imate aknasto kožo, je dobro vedeti, da se stanje lahko ponovi v katerem koli življenjskem obdobju. Vse več odraslih žensk ima problematično kožo, katere vzroki so lahko stresi, hormonske spremembe ipd.

Vzroki za nečisto kožo

Včasih je prevladovalo mnenje, da mozolji in akne nastanejo zaradi nepravilne prehrane oz. zaradi nekaterih živil ali zaradi umazane kože. Danes menimo, da so te težave posledica mastne kože in nekaterih psiholoških dejavnikov, npr. stresa.

Raziskave so pokazale, da je vzrok za akne kopičenje roževinastih celic (keratinocitov), bakterij in maščobe v lojnicah dlačnih mešičkov. Najbolj so dovzetni mešički na obrazu, prsih ter zgornjem delu prsnega koša in hrbta. Na to vplivata tudi dednost in hormonsko neravnovesje. Vsak človek ima ženske in moške hormone. Pri ženskah je lahko ta pojav povezan z menstruacijskim ciklom. Na hormonsko ravnovesje lahko vpliva tudi jemanje kontracepcijskih tablet. Posledica stresa je izločanje adrenalina, kar tudi vpliva na kožo.

Kozmetični izdelki, katerih osnova so maščobe, zapirajo pore. Za ljudi, ki imajo težave z aknasto kožo, je priporočljiva samo kozmetika, ki ne vsebuje maščob.

V puberteti količina hormonov v krvi hitro narašča in s tem spodbuja žleze lojnice, ki pospešeno izločajo kožno maščobo. Maščobe dražijo izvodila mešička, da izdelujejo več celic, ki mašijo folikularne izhode, rezultat pa so akne.

Pri odraslih je lahko vzrok za akne kateri koli od zgoraj omenjenih. Nekatere akne se lahko razvijejo v gnojne mozolje. Takšni mozolji se naredijo iz aken, ko se stena zamašenega mešička pretrga in se mrtve kožne celice, maščoba in bakterije razširijo v kožo. Poveča se količina belih krvničk, ki preprečujejo, da bi okužba prodrla v globlje sloje kože. Koža pordeči in bele krvničke, pomešane z mrtvimi kožnimi celicami, maščobo in bakterijami, se nabirajo v mešičku in tvorijo gnoj. Na koži se pojavi rdeč mozolj z rumenkasto glavico. Mozoljev ne smete stiskati. Pri tem namreč lahko bakterije prodrejo v globlje plasti kože in naredi se brazgotina. Mozoljček pustite pri miru. Tako belim krvničkam omogočite, da počasi uničijo žive bakterije.

Vir: Ženskij žurnal Kleo