eZdravje

Nahajate se tukaj: Domov » Zdravje in dobro počutje » Nega kože » Mešana in normalna koža

Mešana in normalna koža

Narava je poskrbela za nas. Na delih obraza, ki so najbolj izpostavljeni soncu, vetru in slabemu vremenu, torej na čelu, nosu in podbradku, je žlez lojnic več. Te žleze proizvajajo več maščobe, ki omogoča boljšo zaščito.

Mešana koža je sestavljena iz mastne in suhe kože. Predeli mastne kože so v obliki črke T na čelu, nosu in bradi. Na preostalih delih obraza in na vratu je koža suha, lahko se celo lušči. Če sta mastno in suho v ravnovesju, je koža normalna in tudi nega takšne kože je enostavna. Težave nastopijo samo, kadar je razlika med mastnimi in suhimi predeli tako velika, da človek ne ve več, kakšne izdelke uporabljati. Takrat govorimo o mešani koži.

Izrazito mešan tip kože srečamo samo pri mladih. Srednji del obraza je resnično zelo masten, na njem so vidni mozoljčki in akne, medtem ko so lica nežna in suha. V zrelih letih mešana koža skoraj vedno postane normalna.

Nega mešane in normalne kože

Zvečer obraz očistite s čistilnim mlekom ali s kozmetičnim milom in ga umijte z veliko tople vode. Na očiščeni obraz nanesite vlažilni hidrogel.

Zjutraj obraz umijte s hladno ali toplo vodo. Če imate izrazito mešan tip kože, srednje dele obraza dodatno osvežite s tonikom. Obraz zaščitite še s kremo za normalno in mešano kožo.

Pomembno: na predele obraza, kjer je koža suha, nanašajte večje količine hranilne kreme za normalno in mešano kožo, na srednji, mastni del obraza pa manj. Vaša krema mora vsebovati veliko vlage in malo maščob. Sami si morate izbrati najbolj primerno kremo. Če se nos, čelo in brada hitro zmastijo, kreme na te dele ne nanašajte, še posebno ne čez noč. Če suhe predele preveč veže, jih dodatno namažite s kremo.

Mladostno, izrazito mešano kožo zjutraj in zvečer očistite z izdelki za mastno kožo.

Podnevi nanesite nemastni vlažilni gel, zvečer namažite vrat in predel okoli oči s kremo za normalno kožo, sredino obraza pustite pri miru.

Vir: Ženski žurnal Kleo