eZdravje

Nahajate se tukaj: Domov » Zdravje in dobro počutje » Nega kože » Občutljiva koža

Občutljiva koža

Kar 70 % vseh žensk v Evropi meni, da je njihova koža zelo občutljiva, vendar ima samo 12 % teh žensk prirojeno občutljivo kožo. Običajno so to ženske s svetlimi ali rdečimi lasmi, so izrazito svetlopolte in imajo modre ali zelene oči. Njihova koža že tako proizvaja zelo malo maščobe, ima tudi zelo tanko roženo plast in zelo malo zaščitnega pigmenta. Zaradi vsega tega je še bolj izpostavljena zunanjim dražljajem in tudi notranjim stresom.

Občutljiva koža je vedno suha. Če toliko žensk misli, da imajo občutljivo kožo, to verjetno v večini primerov drži. Zaradi onesnaženega okolja, nepravilne nege, duševnih in telesnih stresov suha koža resnično lahko postane občutljiva. Suha koža je tudi sicer najbolj občutljiva.

Tipični prepoznavni znaki občutljive kože so: razdraženost, rdečica, občutek, da kožo vleče, luščenje in srbenje. Ti znaki so odziv na kozmetične posege, mraz, sonce in onesnaženi zrak. Občutljiva koža potrebuje posebno nego.

Nega občutljive kože

Pri negi občutljive kože ni pomembno, ali je naravno občutljiva ali pa je občutljivost pridobila. Takšno kožo je treba skrbno negovati in ne prepogosto menjavati izdelkov za nego. Za čiščenje in hranjenje občutljive kože je najbolj varno uporabljati izdelke, ki so sestavljeni iz nežnih čistilnih sredstev, lahkih olj in pomirjajočih aktivnih sredstev, kot so pantenol, ognjičevo olje, kamilični izvlečki itd.

Zvečer obraz očistite z nežnim mlekom in ga obrišite s hranljivim brezalkoholnim tonikom. Nato nanesite tanek sloj nočne kreme za občutljivo kožo.

Kaj je pomembno pri negi občutljive kože?

Nega mora biti čimbolj enostavna, tako kar zadeva sestavo kot količino izdelkov. Z eno samo nego, ki zajema čiščenje (čistilno mleko in tonik) in nanos kreme, pride v stik s kožo približno 30 različnih snovi. Čim manj snovi pride v stik s kožo, manjša je možnost, da je koža za katero od snovi občutljiva. To pomeni, da se je najbolje odpovedati negi, kjer nanašamo eno plast na drugo. Na primer namesto dnevne kreme in tekočega pudra lahko uporabimo samo tonizirano kremo.

Nove izdelke preizkušajte samo, če niste pod stresom. Zaradi večnih stresov v službi in doma lahko postane koža preobčutljiva in ne prenese niti teh izdelkov, ki bi bili v normalnih okoliščinah pravi.

Kolikor je le mogoče, se izogibajte soncu. Če to ni mogoče, zaščitite svojo kožo z izdelki, ki vas bodo varovali pred ultravijoličnimi žarki.

Proti vodi odporna krema z ustrezno zaščito ščiti vašo kožo tudi pred agresivno klorirano vodo v bazenu.

Kadar ste v stresu, se odpovejte vsemu, kar kožo notranje draži, npr. kavi, črnemu čaju in gaziranim napitkom. Izogibajte se alkoholu in močnim začimbam, ki spodbujajo krvni obtok in povečujejo nervoznost. Posledica so kožni madeži in srbenje.

Vir: Ženskij žurnal Kleo