eZdravje

Nahajate se tukaj: Domov » Zdravje in dobro počutje » Nega las » Nega las » Masaža glave

Masaža lasišča

Masaža je zdrava za vse tipe las, razen za mastne, ker poveča delovanje žlez lojnic. Ni pa primerna za hudo bolne ljudi. Lasišča si ne smejo masirati tudi tisti, ki imajo gnojne ali glivične okužbe ali ekcem (srbeče, nenalezljivo kožno vnetje).

Masaža ni priporočljiva pri hipertoniji oziroma pri povečanem krvnem tlaku.

Rezultati zdravilnega delovanja masaže niso vidni takoj, ker enostavno ne dohiteva vseh mehanskih procesov, s katerimi je masaža povezana. Masaža vas ne bo rešila pred plešavostjo, če se je proces že začel. Lahko pa vam pomaga pri preprečevanju plešavosti in sodeluje pri pospeševanju rasti novih las.

Zdravilno in krepilno delovanje masaže temelji na spodbujanju prekrvitve ter dovajanju kisika in hranilnih snovi lasem in koži na glavi. Ob masaži se žile in kapilare razširijo in krvna telesca se približajo stenam žil. Pri normalnem ali zožanem stanju takega učinka ni ali pa je povsem nepomemben, kar privede do manjšega dovajanja kisika in hranilnih snovi, ki so v krvi.

Masaža poveča aktivnost kože in las, zato jo priporočamo vsem, ki imajo na glavi suho kožo, ki imajo suhe lase ali suh prhljaj, ter vsem, ki jim zaradi nepravilnega prehranjevanja (shujševalne diete, motnje absorbcije hrane) izpadajo lasje. Predvsem ti ljudje potrebujejo energično masažo.

Masaža naj traja 10 do 15 minut. Priporočamo jo pred umivanjem las ali med njim, vendar ne več kot dvakrat na teden. Po umivanju las masaže ne priporočamo, ker povečuje izločanje maščobe. Priporočilo se nanaša samo na tiste, ki imajo mastne lase ali so nagnjeni k mastnim lasem.

Masaža po umivanju las je primernejša, ker zdravilne sestavine lažje prodirajo v lasišče. Najbolje je, da sami poskusite, kaj vam najbolj ustreza.

Masažo začnemo z nežnimi, božajočimi gibi, ki glavo segrejejo. Potem pritisk postopoma povečujemo. Končamo z nežnim božanjem.

Poznamo štiri osnovne gibe, ki jih mora vsebovati vsaka pravilno narejena masaža. Masažni gibi so lahko krožni, v obliki črke N, kot rahli udarci ali nežni, božajoči gibi.

Povedali smo že, da se mora masaža začeti z božajočimi gibi. Gibe izvajamo z dlanmi, brez močnih pritiskov. Pomembno je, da roke pri masaži lasišče božajo, nikakor ga ne smejo drgniti. Koža se lahko minimalno premika. Lahkotno božanje oslabi mišice glave in deluje pomirjajoče na živce.

Božajoči gibi so lahko tudi močnejši, globlji, povzročimo jih z večjim pritiskom. Tudi v tem primeru lasišča ne drgnemo, medtem ko kožo premikamo. S takimi gibi ne začenjamo masaže, ker moramo kožo najprej dobro ogreti in razgibati.

Pri masaži je zelo koristno uporabljati zdravilna sredstva in druge hranljive dodatke.

Kombinacija masaže in dodatkov povečuje delovanje enega in drugega. Masaža izboljšuje prodiranje biološko aktivnih snovi v zdravilnih izdelkih. Preden začnete z masažo, nanesite na glavo izdelek, ki ste si ga izbrali.

Potek masaže

  • Posamezne točke na vratu masiramo s palcema, s krožnimi gibi in s pritiskom.
  • Z dvema prstoma ene roke masiramo nežno, ob robu lasišča, od ene strani senc do druge, s poudarjeno počasnimi gibi v obliki črke N. S temi gibi masiramo celoten zgornji del glave do vrtinca.
  • Z mezincema se dotikamo senc, z drugimi prsti z rahlim pritiskom krožno masiramo v smeri vrtinca. Gibe ponavljamo v smeri proti sredini glave, tako da sistematično zajamemo celo glavo.
  • Z robovoma obeh dlani z rahlimi udarci masiramo glavo v smeri od sprednjega dela proti zadnjemu. Prsti rok so nekoliko razprti, lasišča se dotikata le mezinca. To tehniko masaže izvajamo okoli glave, od enega ušesa do drugega, zraven pa lahko tako obdelamo tudi ramena.
  • Masažo končamo z nežnimi, božajočimi gibi na predelih okoli ušes. Tudi te gibe lahko izvajamo na ramenih.
  • Nato plosko pritisnemo z obema dlanema na senca, roki objameta glavo in počasi drsita po zgornjem delu glave proti tilniku.
  • Poseben »plisirni« gib lahko pospeši praznjenje lojničnih kanalov in obenem intenzivno sprošča lasišče. Na lasišče razpremo prstanca, sredinca in kazalca obeh rok tako, da je razdalja med njimi približno 2 cm, nato roki približujemo drugo proti drugi in ju spet umikamo.

Masaža lasišča: a) krožna masaža posameznih točk, b) masaža z gibi v obliki črke N, c) krožna masaža cele glave, d) masaža z rahlimi udarci, e) božajoči masažni gibi