eZdravje

Nahajate se tukaj: Domov » Zdravje in dobro počutje » Nega las » Nega las » Umivanje las

Umivanje las

Umivanje las je na videz preprosto opravilo.

Včasih nas ravno ta enostavnost zavede. Preverite! Pravil je osem, in če jih boste upoštevali, boste pripomogli k lepoti svojih las.

  1. Lase najprej skrbno razčešite. Tako boste z njih odstranili večje kose umazanije in ostanke različnih lasnih preparatov.
  2. Nato jih zmočite s toplo vodo. Voda ne sme biti niti vroča niti hladna. Naše babice so si lase umivale z deževnico, ker je mehka, voda iz vodovoda pa je trda. V trdi vodi so kalcijeve soli, ki na laseh puste sivo belo plast. Lasje postanejo suhi in lomljivi. Vodo lahko zmehčate sami, če ji dodate pol žličke jedilne sode.
  3. Lase šamponirajte dvakrat.
  4. Šampon uporabljajte varčno. Za kratke lase bo zadostoval za oreh velik kupček.
  5. Šampona ne nanašajte takoj, ampak ga na dlani razredčite z malo vode.
  6. Lase pri umivanju le nežno masirajte.
  7. Umijte jih hitro, saj pralne in hranljive snovi delujejo že v nekaj sekundah.
  8. Umite lase nežno ožmite, nalahno obrišite in ovijte z brisačo. Izogibajte se močnih in hitrih gibov. Z mokrimi lasmi delajte nežno. Vlakna suhih las so celo bolj trda od nohta, ko se zmočijo, pa se stanje v hipu spremeni. Zunanji, luskasti sloj se v vodi napne in postane občutljiv. Z nepazljivim česanjem posamezne luske odstranite, lasje bodo postali krhki in se bodo začeli cepiti, izgubili bodo lesk in prožnost.

Vse vrste las lahko sperete z vodo, ki ste ji dodali malo kisa, na koncu pa jih sperete še z mlačno vodo. Rjavolaske in temnolaske si lahko v zadnji vodi sperejo lase s pravim čajem, ki naj bo mlačen. Lasje bodo posebno bleščeči. Blondinke naj zadnji vodi dodajo sok ene limone. Lase češemo samo z redkozobim glavnikom, ki pa ne sme imeti ostrih zob.

Pri razčesavanju je pomembno, da začnemo pri konicah in počasi nadaljujemo proti vrhu.

Negujte lase in zasijali bodo v vsej svoji lepoti.

Za lepe, zdrave in močne lase priporočamo