eZdravje

Nahajate se tukaj: Domov » Zdravje in dobro počutje » Nega las » Zgradba las

Zgradba las

Anatomsko se las deli na steblo in korenino. Lasno steblo je vidni del lasu, ki je nad površino kože. Lasna korenina se nahaja v koži in jo obkroža lasna ovojnica, s katero tvori lasno čebulico. Lasno steblo raste pod različnimi koti glede na površino kože, in sicer od 10 do 90 stopinj. Če rastejo lasje pod zelo majhnim kotom, npr. od 10 do 20 stopinj, je včasih nemogoče narediti želeno pričesko. Pri majhnem kotu rasti se lasje lahko vrastejo v kožo in povzročijo vnetje.

Lasno steblo ima tri plasti. Notranja plast se imenuje sredica ali medula, srednja plast je skorja in zunanja plast vrhnjica ali kutikula. Sredica je sestavljena iz celic, ki še niso popolnoma poroženele. Skorja je iz poroženelih celic, ki predstavljajo kar 90 odstotkov teže lasu. Od tega sloja je odvisna njegova trdnost. V celicah skorje je pigment, ki daje lasem barvo. Evmelanin (črno-rjava barva) in fevmelanin (rumeno-rdeča barva). Od razmerja med tema pigmentoma je odvisna barva las. Osnovne barve las so rjava, črna, blond, rdeča, pepelnata in siva. Poznamo nekaj deset različnih odtenkov barve las. Kutikulo sestavlja od 6 do 8 slojev celic. Spominjajo na strešnike ali luske in potekajo od korenine proti konici lasu. Ko deluje na lase bazična raztopina (navadno milo), se luske razprejo, pri delovanju kisle raztopine se zaprejo. Ugotovljeno je, da pri škodljivem delovanju od zunaj najbolj trpi kutikula. Res pa je tudi, da je las tako kot zobje, trpežen, kar zadeva zunanje vplive.

Lasni folikel ali mešiček je najpomembnejši del lasu, zato ga bomo za tiste, ki se hočejo poglobiti v ta vprašanja, podrobno opisali.

Lasni mešiček imenujemo drobno jamico cevaste oblike, iz katere raste dlaka oziroma las. Na dnu mešička je las priraščen in odebeljen v lasno čebulico (bulbus pili). Sestavljena je iz celic, ki z delitvijo tvorijo las. Čebulica je vgnezdena v mešičku in tvori matriks. Znano je, da ima čebulica nekoliko neobičajen imunski sistem. Porušenje tega sistema naj bi bil eden od vzrokov za krožno izpadanje las (alopecia areata). V spodnjem delu se k čebulici stiska lasna brbončica ali papila, v kateri so krvne žilice. Lasna brbončica je pomemben sestavni del mešička, ki kot računalnik nadzira stanje in rast lasu. Če brbončica odmre, odmre tudi las. Če las zaradi katerega koli vzroka odmre, npr.da je bil izpuljen s korenino, brbončica pa je ostala nepoškodovana, na njegovem mestu zraste nov las. Torej, če se je pri elektroepilaciji brbončica ohranila, lahko na tem mestu pričakujete novo dlako.

Prerez lasu

Osrednjo medulo, korteks in zunanjo kutikulo lahko jasno razlikujemo na tej elektromikroskopski fotografiji.

Lasni mešiček se nenehno ciklično razvija v treh stopnjah: anageni, katageni, telogeni. Lasnega mešička se dotikajo žleze lojnice (2 do 3), znojna žleza in mišica naježevalka. Brez te mišice ne bi bilo pregovora "Od strahu so se lasje naježili". V lasnem mešičku je veliko žilic.

Znano je, da so pri moških, ki so nagnjeni k plešavosti, žilice v lasnem mešičku bolj občutljive za moške spolne hormone (androgene), zlasti za dihidrotestosteron in za encim 5-alfa-reduktazo, ki testosteron spreminja v dihidrotestosteron. Žilice v mešičku se krčijo, lasni mešiček ne dobi dovolj hrane in rezultat je plešavost. (Hipokrat je govoril, da evnuhi nikoli niso plešasti.) Poudariti moramo, da so bolj občutljivi za androgene samo lasje na nekaterih predelih glave in ne vsi lasje na telesu.

Iz razumevanja lasnega mehanizma izhaja način zdravljenja, ki nikakor ne temelji na zmanjševanju količine moških hormonov (noben moški ne bi bil nad tem navdušen), še posebno, če je njihova količina normalna, temveč na zmanjševanju občutljivosti žil v androgensko odvisnih predelih za androgen. Androgensko odvisni predeli kože na glavi pri moških so čelo, teme in zatilnik. Lasni mešički, ki so nižje od zatilnika, niso androgensko odvisni. Ta fenomen se uporablja pri presaditvi las iz tega neodvisnega področja na plešaste predele.

Lasni mešiček je bogato obdarjen z živčnimi vlakni, ki spremljajo las od čebulice do epidermisa. Inervacija lasu je zapletena in še ni povsem raziskana. Žlez lojnic je 200.000 in v enem dnevu proizvedejo 50 gramov maščobe. Aktivnost lojnic je odvisna od spola, starosti in menstrualnega cikla, od nevrološkega in endokrinološkega statusa. Osnovna naloga lojnice je mazanje lasu z maščobo. Na koži se naredi emulzijska zaščitna prevleka iz maščobe, vode in beljakovin. Njen pH je 4,5 do 6,5. Ker je ta naravna zaščitna prevleka zelo pomembna za normalno delovanje kože, jo bomo opisali podrobneje. Sestavljena je iz mrtvih celic epidermisa (vrhnji sloj kože) in izločka žlez lojnic in znojnic. Ta z beljakovinami obogatena maščobna prevleka je meja med zunanjostjo in notranjostjo. Emulzijska prevleka s takim pH-jem preprečuje razmnoževanje mikroorganizmov na površini kože. Prav tako preprečuje, da bi se koža razmočila, saj vodo odbija (deluje hidrofobno) in kožo ščiti pred čezmerno izsušitvijo. Ščiti nas tudi pred ultravijoličnimi žarki.

Zdaj je jasno, da se pri umivanju z navadnim milom, ki je alkalno, poruši ravnovesje maščobne prevleke. To ne pomeni, da se je treba odreči umivanju z milom (izračunali so, da človek, s kopanjem spere s telesa okoli 1 milijon bakterij, kvasovk in glivic). Emulzijska prevleka zdrave kože se dovolj hitro obnovi. Kljub temu alkalnih mil ni priporočljivo uporabljati prepogosto, če pa jih že uporabljate, jih dobro izmijte s površine kože. Bolj priporočljivo je uporabljati nevtralna mila.

Zelo pomemben parameter las je njihova dolžina in debelina. Dolžina nestriženih las je odvisna od rase. Najdaljše lase ima mongolska rasa, najkrajše pa črnci. Evropejci smo nekje na sredi. Ne smemo pozabiti, da en las ne raste vse življenje. Obdobje rasti traja od 3 do 6 let (podrobno v nadaljevanju), potem začne rasti nov las. Lasje zrastejo približno 1 cm na mesec, v enem dnevu izpade od 40 do 100 las. Debelina lasu je odvisna od človekove starosti, barve las in rase. Znano je, da je imel Stalin tako debele lase kot konjska žima. Najdebelejše in najtrše lase imajo Mongoli. Črnci nimajo debelih las. Novorojenčki imajo dvakrat do trikrat tanjše lase od odraslih. Z leti pa se lasje spet tanjšajo. Pri otrocih meri las 20 do 40 mikronov, pri odraslih 70 do100 mikronov, pri starih ljudeh 50 do 70 mikronov. Najdebelejše lase imajo rdečelasci, do 100 mikronov, rjavi lasje so povprečno debeli 75 mikronov in blond 50 mikronov.

Fiziologija las

Las raste v treh stopnjah. Stopnja rasti (anagena stopnja), prehodna stopnja (katagena stopnja) in stopnja mirovanja (telogena stopnja).

V prehodnem obdobju začne lasni brbonček zakrnevati, celice v lasni čebulici se posledično prenehajo deliti, sledi proces poroženevanja. Danes menimo, da se začne razvojno obdobje lasu s katageno stopnjo (prehodno obdobje traja približno dva tedna). Po tem obdobju se začne telogena stopnja (obdobje mirovanja traja tri do štiri meseca), ki preide v obdobje rasti - anageno stopnjo. Anageno obdobje ima šest stopenj in traja tri do šest let. S starostjo se tudi anageno obdobje krajša. Pomembno je poudariti, da mehansko odstranjevanje las v telogeni stopnji vedno potegne za seboj anageno stopnjo, kar pomeni, da las začne ponovno rasti.

Tako postane jasno, zakaj epilacija ne prinese hitrih in vidnih rezultatov. Kje je vzrok takšnega življenjskega cikla las (katageni-telogeni-anageni-katageni), znanost še ni ugotovila. Odprte so vse možnosti, ki lahko povzročijo revolucijo v trihologiji (nauk o laseh).

Pri zdravih ljudeh je približno od 80 do 90 odstotkov las na anageni stopnji, 1 do 2 odstotka na katageni in 10 do 15 odstotkov na telogeni stopnji. Raziskave so pokazale, da povečano izpadanje las ustreza omenjenemu sorazmerju: zmanjša se odstotek anagenih in katagenih, poveča se odstotek telogenih las. Če ste opazili izrazito povečano izpadanje las, se obrnite na specialista. Pri ljudeh, ki niso nagnjeni k plešavosti, je vsak naslednji las enake kakovosti kot prejšnji.

Pri ljudeh, ki so nagnjeni k plešavosti, pa je vsak naslednji las bolj tenak, mešički se gubajo, dokler ne ostane samo puh. Lasje imajo tudi fizikalne lastnosti, kot sta razteznost in vpojnost. Zdrav las lahko raztegnemo za 30 odstotkov in skoraj v celoti znova dobi prejšnjo obliko. Če opazite, da imajo vaši lasje majhno razteznost, pomeni, da potrebujejo vlago. Vpojnost las pa pomeni, da zdrav las lahko vsrka do 50 odstotkov vlage glede na težo, pri čemer se premer lasu poveča za 20 odstotkov.

Vir za ilustracije:

Družinska zdravstvena enciklopedija, DZS, Ljubljana 1992