eZdravje

Nahajate se tukaj: Domov » Zdravje in dobro počutje » Zdravilne rastline » Za želodec

Za želodec

Rumeni svišč je razširjen predvsem v južni in srednji Evropi, na kamnitih pašnikih, med ruševjem in grmovjem. V medicinske namene uporabljamo izvleček korenine rumenega svišča v obliki čajev in kapljic. Spodbuja izločanje prebavnih sokov in pomaga pri slabi prebavi, ki jo spremlja občutek napetosti v želodcu in črevesju. Pripravki iz rumenega svišča uspešno pomagajo tudi pri pomanjkanju teka, ki je pogost pri starejših ljudeh in bolnikih z zmanjšano sposobnostjo izločanja prebavnih sokov.

Tavžentrožo prepoznamo po rožnatih cvetovih, ki se odpro samo na močnem soncu. Zel vsebuje grenčine, ki spodbujajo izločanje sline in želodčnega soka ter pospešijo praznjenje želodca in črevesja. Tavžentrožo zato najdemo v pripravkih za spodbujanje teka. Pomaga tudi pri napenjanju. V ljudski medicini je priljubljena za zdravljenje slabokrvnosti, uporabljajo jo pri bledici, presnovnih boleznih, kožnih izpuščajih in povišani telesni temperaturi.

Kamilica je danes ena najbolj znanih zdravilnih rastlin. Razširjena je skoraj po vsej Evropi, raste ob poteh, v živih mejah, po poljih in vrtovih. Poznamo jo v pripravkih za zunanjo in notranjo uporabo, deluje blago protivnetno, antiseptično in spazmolitično. Zaradi protivnetnega in antiseptičnega delovanja kamilico pogosto uporabljamo v pripravkih za kožo, saj blaži vnetje, pospešuje celjenje ran in zavira učinke bakterijskih strupov. Protivnetno in antiseptično deluje tudi na sluznico želodca in črevesja in pomaga pri vnetnih obolenjih. Kamilični čaji blažijo krče v prebavilih ter preprečujejo napenjanje. Kopeli in inhalacije pomagajo pri vnetju dihalnih poti, predvsem žrela in ustne votline.

Kumina ima značilne rjave plodove, ki jih uporabljamo kot začimbo in zdravilo. Pomagajo pri želodčnih in črevesnih težavah, in sicer pomirjajo krče, odstranjujejo črevesne pline in blažijo občutek napetosti oz. napihnjenosti. Kumino najdemo tudi v pripravkih za lajšanje črevesnih krčev in bolečin pri dojenčkih in majhnih otrocih.