Gastroskopija ali endoskopski pregled zgornjih prebavil

Gastroskopija ali endoskopski pregled zgornjih prebavil

Ali boste imeli gastroskopijo?

Vaš osebni zdravnik vas je napotil na endoskopski pregled zgornjih prebavil ali gastroskopijo. V tej knjižici vas želimo seznaniti s pregledom, da se boste nanj lažje pripravili. Če boste imeli kakršno koli vprašanje, se obrnite na osebnega zdravnika ali na zdravstveno osebje v ambulanti za endoskopske preglede.

Kaj je endoskopski pregled zgornjih prebavil?

Endoskopski pregled zgornjih prebavil je preiskava, ki zdravniku omogoča natančen in neposreden pregled požiralnika, želodca in dvanajstnika oziroma začetnega dela tankega črevesa. Naredi jo s posebnim instrumentom, ki je 12 0 do 140 cm dolga upogljiva cev, široka približno toliko kot mezinec na roki. Na konici instrumenta je svetilka, ki razsvetljuje notranjost, in majhna kamera, ki pošilja sliko prebavne cevi na zaslon.

Zdravnik med preiskavo premika konico instrumenta in si tako natančno ogleda sluznico, notranjost in gibanje prebavne cevi. S posebnimi kleščicami lahko vzame košček sluznice za hitro določanje okužbe z bakterijo Helicobacter pylori ali za nadaljnje preiskave tkiva pod mikroskopom. Med endoskopsko preiskavo lahko ustavlja krvavitev, odstrani polipe in naredi druge posege.

Kako poteka preiskava?

Šest ur pred preiskavo ne smete jesti oziroma piti goste tekočine, saj to lahko moti preglednost.

Pred pregledom s podpisom potrdite, da se strinjate s preiskavo in da ste seznanjeni z morebitnimi zapleti. Pred preiskavo zdravnika seznanite z morebitnimi slabimi izkušnjami pri prejšnjih preiskavah in s spremljajočimi boleznimi (kronična pljučna bolezen, umetna srčna zaklopka, alergija …) ter mu povejte, katera zdravila jemljete (proti strjevanju krvi, acetilsalicilno kislino …). Pred preiskavo odložite suknjič in kravato. Zobno protezo (če jo imate) shranite v posebno vrečko. Sestra vam bo v ustno votlino in začetni del grla razpršila lokalni anestetik, kar bo povzročilo omrtvičenost tega predela. Tako boste lažje prenesli začetek preiskave oziroma uvajanje instrumenta. Pri tistih bolnikih, pri katerih je načrtovan zahtevnejši poseg, medicinska sestra uvede iglo v žilo zaradi morebitnih dodatnih zdravil.

Šest ur pred preiskavo ne smete jesti oziroma piti goste tekočine

Zaradi lažjega uvajanja in zaščite instrumenta vam bo sestra v usta vstavila poseben ustnik, ki ga boste stisnili z ustnicami.

Med preiskavo ležite na levem boku. Sline ne požirajte, ampak pustite, da teče iz ust na pripravljeno predlogo.

Zdravnik uvede endoskop skozi usta v požiralnik. To je običajno najbolj neprijeten del preiskave.

Zdravnik med preiskavo napihne želodec, obrača instrument v različne smeri in prodira v globlje dele prebavil, kar lahko vzbudi neprijetne občutke.

Po preiskavi

Po preiskavi boste imeli še 15 do 30 minut omrtvičeno ustno votlino in začetni del žrela. Hrano in pijačo lahko zaužijete šele takrat, ko bo občutek omrtvičenosti izginil. Napenjanje in rahla bolečina sta običajna pojava po preiskavi in brez posebnega zdravljenja popolnoma izgineta v eni do dveh urah.

Če se boste po preiskavi slabo počutili, boste nekaj časa počivali na postelji ali v čakalnici, preden boste odšli domov.

Bolniki, ki so pred preiskavo ali med njo v žilo dobili pomirjevalo, na dan preiskave ne smejo:

  • voziti avtomobila,
  • upravljati strojev ali
  • piti alkoholnih pijač.

Starejšim bolnikom, kroničnim ali občutljivešim bolnikom priporočamo, da na pregled pridejo s spremljevalcem ali se odpeljejo domov s taksijem.

Zdravnik vam bo povedal in razložil izvid preiskave ter predlagal zdravljenje. Bolniki, ki smo jim vzeli vzorčke želodčne sluznice za hitro določanje okužbe z bakterijo Helicobacter pylori, morajo na izvid počakati še pol ure. Vzorčke želodčne sluznice, ki smo jih vzeli iz spremenjene sluznice, pošljemo še na dodatne preiskave, izvid pa pošljemo vašemu osebnemu zdravniku v 7 do 10 dneh.

Klinični center Ljubljana
Klinični oddelek za gastroenterologijo
Japljeva 2, Ljubljana