Aaaaa . . . Angina. Jo poznate?

Aaaaa . . . Angina. Jo poznate?

Pri veliko ljudeh se angina pojavlja večkrat na leto. Gre za bakterijsko vnetje mandljev in žrela, ki ga največkrat povzroči streptokok.

Streptokokna angina se najpogosteje pojavlja pri otrocih med 4. in 14. letom, vendar lahko do okužbe pride tudi v drugih starostnih obdobjih. Streptokok se prenaša s kapljicami sline ali nosnega izcedka, zato se lahko okužimo, kadar smo v tesnem stiku z obolelim. Znano je, da je med sicer zdravimi šolarji kar do 20 % takih, ki imajo streptokok v sluznici nosu in žrela, torej lahko prenašajo okužbo. Med odraslimi je takih približno 6 % ljudi.

Angina se pogosteje pojavlja v hladnih mesecih. Spremljata jo nenadno zvišana telesna temperatura in bolečina v grlu, zlasti pri požiranju. Pojavi se lahko tudi glavobol. Mandlji so povečani, močno pordeli, na njih so lahko prisotni gnojni čepi ali pa so pokriti z belimi oblogami. Angina traja nekaj dni, ob neustreznem zdravljenju pa se lahko pridruži še vnetje srednjega ušesa ali sinusov. Potrebno je zdravljenje z antibiotikom, praviloma s penicilinom, ki ga predpiše zdravnik. Zdravljenje navadno traja 10 dni.

Viri
J. T. Dipiro, et al. Pharmacotherapy.
D. Armstrong, J. Cohen. Infectious diseases