Boli me grlo! Kaj pa zdaj?

Boli me grlo! Kaj pa zdaj?

Boleče grlo je eden od prvih simptomov okužbe zgornjih dihal. Najpogostejši vzrok za boleče grlo je okužba z virusom. Praskanje, draženje in bolečina v grlu so neprijetni simptomi, ki pogosto vplivajo na požiranje, glas in kakovost življenja, zato jih želimo čim prej odpraviti.

Z opuščanjem nekaterih preventivnih ukrepov proti širjenju covida-19 se lažje širijo tudi druge okužbe dihal. V zadnjih mesecih se je njihovo število precej povečalo, primerov covida-19 je še vedno veliko, prej kot običajno pa se je pojavila gripa. Strokovnjaki napovedujejo, da bi bilo lahko več primerov s hujšim potekom bolezni kot v zadnjih letih.

Gripa ali influenca je nalezljiva bolezen dihal, ki se pojavlja zlasti v zimskih mesecih. Zanjo vsako sezono zboli kar 5 do 10 % prebivalcev. Povzročajo jo virusi gripe A, B in C. Med bolezenskimi simptomi in znaki gripe, ki se pojavijo 1 do 3 dni po okužbi, je tudi bolečina v žrelu. (1, 2)

Poleg spoštovanja preventivnih ukrepov je dobro, da imamo pri roki učinkovita zdravila za lajšanje simptomov. Med njimi naj ne manjkajo pastile Septabene z edinstveno kombinacijo benzidaminijevega klorida in cetilpiridinijevega klorida. Učinkujejo s trojno močjohitro olajšajo bolečino, blažijo vnetje in odpravljajo vzrok okužbe (delujejo antiseptično).

Mednarodna klinična raziskava je potrdila, da so Septabene učinkovito in varno zdravilo za zdravljenje simptomov bolečega grla. (3) Protivirusno delovanje pastile s kombinacijo benzidaminijevega klorida in cetilpiridinijevega klorida je bilo v študiji in vitro potrjeno tudi proti SARS-CoV-2 in virusu gripe A. (4, 5)

Besedilo obravnava zdravilo brez recepta. Pred uporabo zdravila natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Literatura

1. https://www.nijz.si/sl/sezonska-gripa-in-cepljenje

2. https://www.nijz.si/sl/gripa-0

3. Košir P. Primerjalna raziskava terapevtske enakovrednosti med testnim in referenčnim zdravilom fiksne kombinacije 3 miligramov benzidaminijevega klorida in 1 miligrama cetilpiridinijevega klorida pri preiskovancih z vnetim žrelom, povezanim z okužbami zgornjih dihal. Med Razgl 2015; 54 (Suppl 3): 433–42.

4. Steyer A, Marušić M, Kolenc M, Triglav T. A Throat Lozenge with Fixed Combination of Cetylpyridinium Chloride and Benzydamine Hydrochloride Has Direct Virucidal Effect on SARS-CoV-2. COVID. 2021; 1(2):435–446.

5. Steyer A, Mikuletič T, Cerar Kišek T, Triglav T. Virucidna učinkovitost pastil s kombinacijo cetilpiridinijevega klorida in benzidaminijevega klorida na virus influence A. Med Razgl. 2022; 61 (1): 121–30.