Bolečina pri požiranju je najbolj moteča

Bolečina pri požiranju je najbolj moteča

Krkina klinična raziskava je potrdila, da je pri vnetju žrela najbolj moteča bolečina pri požiranju, saj onemogoča osnovne vsakodnevne funkcije: prva jutranja kavica je napor in ne več užitek, kosila se prav nič ne veselimo, v napeti situaciji slino še težje pogoltnemo … Kot so povedali sodelujoči v raziskavi, je zaradi močnejše bolečine tudi sicer manj nadležno vnetje žrela zelo neprijetno. Zato večina poseže po zdravilih, ki čim hitreje odpravijo občutek bolečine.

Zakaj nastane bolečina pri požiranju?

Bolečina pri požiranju je posledica vnetja zgornjih dihalnih poti, natančneje vnetja žrela. Navadno ga povzroči virusna okužba, najpogosteje prav z virusi prehlada (najbolj znani so rinovirusi in adenovirusi). Ob vnetju se pojavi bolečina, zaradi katere težko jemo, pijemo, govorimo.

Ali lahko bolečina v žrelu izgine brez zdravljenja?

Vnetje v žrelu se lahko pozdravi tudi brez zdravil, kako hitro se bo to zgodilo, pa je odvisno od našega imunskega sistema. Zato je pomembno, da krepimo telesno odpornost (zaužijemo veliko vitamina C, dovolj počivamo, se izogibamo stresnim situacijam ipd.). Vendar pa ima takšno »zdravljenje« dve ključni pomanjkljivosti:

  • traja dlje, navadno vsaj 1 teden,
  • virusna okužba se lahko spremeni v bakterijsko, ki ima lahko dolgotrajne in hujše zaplete.

Zakaj je vnetje žrela bolje zdraviti?

Za to sta vsaj dva razloga: z zdravili brez recepta lajšamo neprijetne znake in preprečujemo nadaljnje okužbe. V lekarnah je na voljo pestra ponudba zdravil brez recepta. Pri izbiri pa je ključno vprašanje, ali nas žrelo (grlo) že boli ali pa imamo le občutek suhosti in praskanja.

Če nas žrelo (grlo) že boli, je najbolje izbrati izdelek, ki poleg antiseptikov (ti uničujejo povzročitelje vnetja) vsebuje tudi lokalni anestetik. Ta namreč hitro odpravi občutek bolečine. Da pa bi zagotovili celovito zdravljenje, je prava izbira zdravilo, ki vsebuje tudi nesteroidno protivnetno učinkovino (NSAR), saj odpravlja vnetje.

Prava izbira za celovito zdravljenje

Septabene poskrbijo za celovito zdravljenje in so prava izbira že ob prvih znakih bolečega in vnetega žrela. Vsebujejo edinstveno kombinacijo dveh učinkovin in odpravljajo vzroke okužb in lajšajo simptome, kot so bolečina, rdečina, oteklina, vroč občutek, oslabljeno delovanje (oteženo požiranje in govorjenje, sprememba glasu). Na voljo so v obliki pastil in pršila za odrasle in otroke, starejše od 6 let. Ker odpravljajo vzroke okužb ter zdravijo bolečino in vnetje, so primerne pri draženju v žrelu ter pri bolečem in oteklem žrelu.

Boli grlo ali žrelo?

Večkrat smo pisali, da v pogovornem jeziku govorimo o bolečini v grlu, čeprav mislimo na žrelo. Naj vas še enkrat spomnimo na razliko.

Grlo je začetni del sapnika, torej del dihalnih poti. Poleg dihalne ima tudi govorno in zaščitno vlogo.
Žrelo je križišče dihalne in prebavne poti, nadaljuje se v požiralnik. Njegovi najpomembnejši dejavnosti sta požiranje in dihanje.

Več preberite na www.septabene.si, kjer boste našli tudi zanimive vsebine o tem, kako pomembno je zdravo grlo, kadar želimo nekoga motivirati, ga pomiriti, navdušiti ali navsezadnje izraziti svoja čustva, želje in potrebe.