Gripa – ali naj se cepimo?

Gripa – ali naj se cepimo?

Cepljenje je učinkovita zaščita pred gripo. Priporoča se vsem zdravim osebam, zlasti starejšim od 65 let, bolnikom z nekaterimi kroničnimi boleznimi in otrokom, starim od 6 do 23 mesecev. Zaradi spremenjene sestave cepiva se je treba cepiti vsako leto pred začetkom sezone gripe.

Sestava cepiva je vsako leto spremenjena po navodilih Svetovne zdravstvene organizacije (SZO). Tako lahko cepivo zavaruje pred virusi gripe, katerih kroženje se predvideva. Razvoj sevov virusa gripe, ki kroži med prebivalstvom, med letom spremljajo v več kot 80 državah, in sicer v 110 nacionalnih centrih za nadzor gripe in v 4 centrih, ki sodelujejo s SZO.

Na podlagi podatkov SZO prepozna seve, ki bodo v naslednji sezoni gripe najpogosteje krožili. O tem se vsako leto odloča dvakrat: februarja (za naslednjo zimsko sezono gripe na severni polobli) in septembra (za naslednjo zimsko sezono gripe na južni polobli). Te informacije SZO sporoči proizvajalcem, da začnejo pripravljati novo cepivo. Če zbolimo za gripo, pa si lahko pomagamo z zdravili za samozdravljenje. Različne pastile lajšajo težave zaradi bolečega in vnetega grla. V lekarnah so na voljo tudi zdravila, ki hkrati lajšajo več simptomov gripe ali prehlada.

Pri zvišani telesni temperaturi ter bolečini v mišicah in sklepih so nepogrešljiva zdravila, ki vsebujejo paracetamol. Suh in dražeč kašelj, ki človeka izčrpava in moti njegov počitek, pa lahko olajšamo z zdravili, ki jih strokovno imenujemo antitusiki.