Hitro in učinkovito razkužite površine in se zaščitite pred koronavirusom SARS-CoV-2

Hitro in učinkovito razkužite površine in se zaščitite pred koronavirusom SARS-CoV-2

Koronavirus SARS-CoV-2 je močno posegel v naše vsakdanje življenje. Da bi preprečili širjenje okužb, je nujno upoštevanje navodil stroke in preventivnih ukrepov, med katerimi je zelo pomembno tudi razkuževanje prostorov, površin in predmetov. O tem so na virtualni okrogli mizi govorili priznani slovenski strokovnjaki.

V boju proti nalezljivim boleznim skušamo narediti vse, da bi jih z različnimi ukrepi preprečili. V svojo prehrano vključimo več vitaminov in mineralov, več se gibamo, izogibamo se prostorom, kjer se zadržujejo okuženi in bolni. Le redko pa pomislimo na izjemno pomemben ukrep – na razkuževanje. Če se spomnimo nanj, razkužimo dlani, na površine pa večinoma pozabimo.

REDNO RAZKUŽEVANJE JE SESTAVNI DEL PREVENTIVNIH UKREPOV ZA ZAŠČITO PRED BOLEZNIMI

Strokovnjaki so enotni: edini način za omejitev širjenja koronavirusa SARS-CoV-2 je dosledno upoštevanje preventivnih ukrepov. Poleg nošenja mask, vzdrževanja varnostne razdalje ter umivanja in razkuževanja rok je pomembno tudi razkuževanje površin, na kar pa se v praksi vse prevečkrat pozabi. Številne raziskave so pokazale, da virusi na površinah ostanejo od nekaj ur do več dni, zato predstavljajo pomemben vir okužbe.

Koronavirusi se širijo kot požar. Vse, česar se dotaknemo, je lahko medij za prenos virusa, opozarja izr. prof. dr. Miroslav Petrovec, dr. med., predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ter vodja Laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani: »Najbolj nevarne so gladke površine, na katerih je virus najbolj obstojen. /…/ Obstojnost virusa je namreč odvisna tudi od tega, v kakšnem matriksu je prisoten na površini. Kadar človek zakašlja, je lahko virus tako v drobnih kot v velikih kapljicah ali celo koščkih sluzi, v katerih je odpornost virusa proti zunanjim vplivom veliko večja.«

Površine, na katerih bi lahko bili virusi, moramo očistiti in razkužiti s sredstvom, ki ima čim širši spekter delovanja. Pozorni moramo biti predvsem na površine, na katerih je največje tveganje za prenos okužbe. Na to opozarja tudi izr. prof. dr. Petrovec: »Za pripravo dobrega načina razkuževanja je ključen predvsem dober pregled kritičnih točk, ki so najbolj verjetne točke prenosa virusa. Osredotočati se moramo na predmete in površine, ki se jih pogosto dotikamo oziroma se jih dotika veliko ljudi. Pri tem bi posebej izpostavil kljuke in okolje toaletnih prostorov, na primer pipe. Drugačna pravila veljajo za okolje, kjer se zadržujejo ljudje s potrjeno okužbo z virusom SARS-CoV-2, saj je dokazano, da so v takem okolju v kratkem času z virusom kontaminirane velike površine. Kar zadeva izbiro razkužil, se je najprej dobro prepričati o njihovi sestavi in načinu delovanja. V sedanji epidemiji je nujno preveriti, ali je bila učinkovitost razkužila testirana tudi na koronavirusih.«

NA TRGU JE VELIKO RAZKUŽIL, DOKAZANA UČINKOVITOST NA SARS-COV-2 PA JE PRAVA REDKOST

V laboratoriju Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo opravljajo testiranja učinkovitosti razkužil na različne mikroorganizme.»Standardi natančno definirajo področje uporabe, namen in seveda kriterije, ki jih mora pri testiranju doseči produkt, da lahko zagotovo ugotovimo virucidno delovanje,« razlaga viš. znan. sod. dr. Andrej Steyer, univ. dipl. mikrobiol., z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. »Definirani so pogoji, fizikalno-kemijski parametri, natančen protokol in seveda vsi kontrolni postopki, da dokažemo stabilnost testnega sistema, njegovo delovanje in seveda zanesljivost dobljenih rezultatov. Zahteve so stroge, saj gre za standardni postopek, ki mora zagotavljati tudi sledljivost v postopku, ponovljivost in primerljivost med izvajalci testiranja.«

OPRAVLJENO JE BILO TESTIRANJE KRKINEGA RAZKUŽILA ECOCID S

»Ker smo vpeti v izvajanje preiskav in diagnostike SARS-CoV-2, smo pri testiranju Ecocida S uporabili klinični izolat virusa, osamljenega v spomladanskem valu. Delo z virusom je zahtevalo 3. varnostno stopnjo. Rezultati so pokazali, da Ecocid S hitro in učinkovito uniči koronavirus SARS-CoV-2,« potrjuje viš. znan. sod. dr. Andrej Steyer. »Razkužilo Ecocid S je bilo v testiranju virucidnega delovanja na SARS-CoV-2 zelo učinkovito. Z gotovostjo lahko trdimo, da je uspešen virucidni učinek Ecocida S na SARS-CoV-2 v definiranih testnih pogojih zagotovljen že po 1 minuti, saj se koncentracija infektivnih virusnih delcev v tem kontaktnem času zmanjša vsaj za 4 desetiške logaritme izhodiščne koncentracije, tako v biološko manj kot bolj obremenjenem okolju. Pri tem smo opazili nekoliko hitrejši upad koncentracije infektivnih virusnih delcev v čistem okolju in pri višji temperaturi, saj smo zmanjšanje koncentracije virusov za 4 logaritemske stopnje dokazali že po 10-sekundni izpostavitvi.«

Na rezultate testiranja kot na dodano vrednost gleda tudi izr. prof. dr. Petrovec: »Dodana vrednost takega testiranja je predvsem dejstvo, da smo se s standardiziranim načinom preverjanja dejansko prepričali, da točno določeno razkužilo deluje konkretno na virus, s katerim se soočamo in borimo od pomladi letošnjega leta, in ne le na nadomestne, SARS-CoV-2 podobne viruse. Sam kot posebno dodano vrednost ocenjujem dejstvo, da smo v Sloveniji sami preverili in dokazali veliko učinkovitost razkužila, ki ga proizvajamo, in to na virusu, ki ga je v prvem valu epidemije osamilo osebje našega laboratorija. Zato je potrebno visokousposobljeno osebje in posebej opremljeni prostori. V času epidemije smo se laboratoriji in zdravstvo na splošno soočali z velikim pomanjkanjem različnih pripomočkov in zaščitnih sredstev, zato je zelo pomembno, da bomo lahko odslej uporabljali preverjeno učinkovit slovenski izdelek.«

Tudi v farmacevtskem podjetju Krka si prizadevajo za omilitev epidemije koronavirusa SARS-CoV-2. Med drugim so aprila Zavodu RS za blagovne rezerve in Upravi RS za zaščito in reševanje donirali 15 ton razkužila Ecocid S.

Ecocid S je vsestransko visokoaktivno razkužilo s širokim spektrom delovanja proti virusom, bakterijam in glivicam, kar je bilo potrjeno v skladu s strogimi EU-standardi. Je v obliki vodotopnega praška, kar omogoča enostavno shranjevanje in prevoz.

Za učinkovito splošno razkuževanje zadošča 1-odstotna delovna raztopina, ki jo na površini pustimo učinkovati 15 minut. Glede na nove rezultate testiranja in glede na okoliščine pa lahko uporabniki čas razkuževanja po lastni presoji ustrezno prilagodijo.

Ecocid S je registriran za splošno neprofesionalno uporabo in za profesionalno uporabo. Primeren je za razkuževanje v zdravstvenih ustanovah (bolnišnice, zdravstveni domovi, laboratoriji ipd.), javnih prostorih (šole, hoteli, tovarne, pisarne, športna središča ipd.) in stanovanjih. Pomembno področje uporabe so tudi veterinarske ustanove in prostori za namestitev živali. Uporablja se lahko za čiščenje in razkuževanje različnih vrst površin in materialov, od lesa, plastike, kovine, gume in betona do delovnih oblačil in obutve. Previdnost je potrebna pri kovinskih materialih – svetujemo, da se površina po razkuževanju vedno spere oziroma pobriše, da se tako odstranijo ostanki razkužila.

V skladu z zahtevami glede obveznega označevanja kemikalij je Ecocid S označen z oznako Pozor in spada v skupino snovi, ki so za uporabnika in okolje najmanj škodljive. Tako oznako imajo tudi običajni detergenti za pomivanje posode. Razkužila s temi lastnostmi lahko varno uporabljamo na različnih materialih in področjih uporabe.

Ecocid S je v vrečkah po 50 g, ki so priročne za domačo uporabo, ter vrečah po 1 kg in 2,5 kg, ki so primernejše za razkuževanje večjih objektov. Na voljo je v lekarnah in specializiranih prodajalnah po vsej Sloveniji.

Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite oznako in informacije o proizvodu.