Kaj pomaga, ko nas praska v grlu?

Kaj pomaga, ko nas praska v grlu?

Saj poznate občutek, ki se po navadi začne z blagim praskanjem v grlu in neprijetnim občutkom pri požiranju sline ter nadaljuje z blažjo ali močnejšo bolečino, ki lahko vztraja tudi več dni? Najpogosteje gre za virusno okužbo, ki pa se ji lahko pridruži še bakterijska. Kaj izbrati, ko nas zaboli grlo, da bomo čim prej spet na »dobrem glasu«? Zbrali smo nekaj zanimivosti in uporabnih nasvetov, ki lahko pomagajo pri izbiri prave rešitve.

V ustih in žrelu je ves čas nekaj mikroorganizmov, prvo obrambno linijo, ki preprečuje razširitev okužbe, pa sestavljajo encimi in protitelesa v slini in ustni sluznici. Če se njena obrambna sposobnost zmanjša, na primer ob zmanjšani telesni odpornosti, kroničnih boleznih ali negativnih vplivih iz okolja, se začnejo mikroorganizmi čezmerno razmnoževati, kar vodi v vnetje in okužbo zgornjih dihal.

NASVETI ZA ZDRAVO GRLO

  • Kadar je zunaj mrzlodihamo skozi nos in ne skozi usta. Tako se zrak filtrira, ogreje in navlaži, preden pride v pljuča.
  • Pijača naj bo mlačna. Izogibamo se vročim in hladnim napitkom, ki lahko razdražijo sluznico in povzročijo vnetje.
  • Dovolj pijemo. Tako sluznica ostane ustrezno vlažna.
  • Okrepimo svoj imunski sistem. Jemo veliko sadja, zelenjave in druge zdrave hrane ter živimo zdravo.
  • Okužbe preprečujemo z upoštevanjem higienskih priporočil. Pazimo na ustrezno razdaljo.
  • Ne govorimo glasno. Tiho govorjenje je dobro za grlo, poleg tega pa nas ljudje bolj pozorno poslušajo. Tudi preveč govorjenja lahko preobremeni grlo in izsuši sluznico v njem, zato postane dovzetna za okužbe.

Bolečina pri požiranju je posledica vnetja zgornjih dihalnih poti in je zelo moteča, saj zaradi nje težko jemo, pijemo in govorimo. Spremljajo jo lahko še skelenje in praskanje v grlu ter hripavost. Razlog za pekoč in boleč občutek v grlu je lahko okužba z virusi (pri prehladu, gripi) ali z bakterijami (pri gnojni angini).

Od vrste okužbe je odvisnokako jo bomo zdravili oziroma kako bomo lajšali simptome.

Virusno okužbo lahko zdravimo sami, pri bakterijski pa moramo k zdravniku, saj je potrebno zdravljenje z antibiotiki. Kot dopolnilo se priporoča tudi simptomatsko zdravljenje.

Pri vsakem vnetju grla je pomembno, da ne odlašamo in se začnemo zdraviti takoj. Samo tako bomo lahko omejili okužbo in se izognili zapletom. Seveda je pomembna tudi izbira pravega zdravila.

VNETO IN BOLEČE GRLO

Pri vnetem in bolečem grlu lahko v lekarnah izbiramo med številnimi zdravili. Priporočljivi so oralni antiseptiki v obliki pastil in pršila, saj uničujejo mikroorganizme ter tako preprečujejo širjenje okužbe in vnetja. Še učinkovitejši so, če poleg antiseptika vsebujejo lokalni analgetik, ki deluje protivnetno in protibolečinsko. Z izbiro takega zdravila poskrbimo za celovito zdravljenje bolečega in vnetega grla ter skrajšamo čas zdravljenja.

TROJNA MOČ, KI HITRO UGLASI BOLEČE GRLO!

Septabene zagotavljajo trojno moč in so prava izbira ob prvih znakih bolečega in vnetega grla. Njihova prednost pred drugimi izdelki brez recepta je edinstvena kombinacija učinkovin:

  • benzidaminijev klorid deluje protibolečinsko in protivnetno, torej odpravi bolečino in zdravi znake vnetja (rdečico, oteklino, vroč občutek, oslabljeno delovanje);
  • širokospektralni antiseptik cetilpiridinijev klorid pa odstrani vzroke okužbe (viruse, bakterije, glive).

Septabene so zato prva in prava izbira, ko potrebujemo učinkovito rešitev. Primerne so za odrasle in otroke, starejše od 6 let. Kot zdravilo brez recepta so v lekarnah na voljo v obliki pastil in pršila. Pršilo je zaradi enostavne uporabe primerno, ko potrebujemo hitro rešitev, na primer na delovnem mestu, tik pred spanjem ali ponoči.

Besedilo obravnava zdravilo brez recepta. Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom