Kako se zaščitimo pred gripo?

Kako se zaščitimo pred gripo?

Ker gre pri gripi za nalezljivo bolezen, lahko sami storimo marsikaj, da ne zbolimo.

Kaj je gripa?

Gripa je akutna okužba dihal, ki jo povzročata dva glavna tipa virusov gripe (A in B). Navadno se širi hitro in v sezonskih epidemijah.

Kako vemo, ali smo zboleli za sezonsko ali novo gripo?

Simptomi so pri obeh vrstah gripe podobni.

Zdravnik posumi, da gre za okužbo z virusom A H1N1, če imamo simptome, značilne za gripo, in smo 7 dni pred pojavom teh simptomov potovali na območja, kjer se pojavlja nova gripa, ali pa smo bili v stiku z bolnikom, pri katerem je bila potrjena okužba z novim virusom. Okužbo potrdi z laboratorijskim testom.

Kakšni so simptomi gripe?

Gripa se začne naenkrat, z visoko vročino, mrazenjem, bolečinami v mišicah in sklepih, glavobolom, suhim kašljem in bolečinami v žrelu. Pri majhnih otrocih lahko poteka brez značilnih simptomov in jo le težko ločimo od drugih virusnih okužb. Večina okuženih ozdravi v tednu ali dveh. Okužba navadno poteka blago, le pri redkih bolnikih pride do zapletov, zaradi katerih je potrebno zdravljenje v bolnišnici. Pri novi gripi niso zapleti nič pogostejši kot pri sezonski gripi.

Kako preprečimo širjenje gripe?

Kadar bolnik kašlja in kiha, nastajajo okužene kapljice, ki jih lahko vdihnemo, če smo v bližini. Te kapljice onesnažijo tudi okolico. Če nismo previdni, lahko viruse, ki na površinah povprečno preživijo do nekaj ur, z rokami prenesemo v usta, na nosno in očesno sluznico ter se tako okužimo.

Zato je zelo pomembno, da si zdravi in bolni pogosto umivamo roke s toplo vodo in milom in da se ne dotikamo nosu, ust in oči. Izogibamo se tudi nepotrebnim stikom z bolnimi in se po nepotrebnem ne zadržujemo v prostorih, kjer je veliko ljudi. Prostore redno zračimo. Poskrbimo tudi za zdrav način življenja (dovolj spanja, zdravo prehrano, telesno dejavnost).

Če zbolimo, ostanemo doma in se po telefonu posvetujemo s svojim zdravnikom. Kadar kihamo ali kašljamo, damo pred usta in nos robček, če pa robčka nimamo, kihamo in kašljamo v zgornji del rokava. Robčke takoj po uporabi zavržemo. Kadar se zadržujemo v bližini drugih, je priporočljivo, da si nos in usta prekrijemo z masko.
Preberite več …

Kako pomembno je cepljenje?

Cepljenje je najučinkovitejša zaščita pred okužbo. Proti sezonski gripi se lahko cepimo vsako leto, vendar to ne zagotavlja zaščite pred virusom A H1N1. Na voljo pa je tudi cepivo, ki ščiti proti novi gripi.

Kako ukrepamo, če zbolimo?

Če opazimo simptome, značilne za gripo, ostanemo doma in po telefonu pokličemo svojega zdravnika, ki nam bo svetoval, kaj storiti. Upoštevamo vse ukrepe, ki pomagajo pri preprečevanju širjenje okužbe, poleg tega pa:

  • počivamo,
  • pijemo veliko tekočine (vodo, čaj, druge tople ali hladne napitke), da preprečimo izsušitev,
  • smo pozorni na zdravstvene težave, zaradi katerih je nujno treba obiskati zdravnika.

Doma ostanemo vsaj 7 dni od začetka bolezni, če simptomi ne izginejo, pa tudi dlje.

Pri gripi navadno le lajšamo simptome. Zdravljenje z antibiotiki ni smiselno, razen če se pridruži še okužba z bakterijami.

Kdaj moramo nujno k zdravniku?

Kadar zbolijo otroci, zdravniško pomoč poiščimo takoj. Odrasli pa zdravnika obiščimo:

  • če težko dihamo ali imamo bolečine v prsih,
  • če smo manj odzivni, zaspani in zmedeni,
  • če se nam poslabša kronična bolezen.

Katera zdravila pomagajo blažiti simptome, ki spremljajo gripo?

Slabo počutje, zmerno povišana telesna temperatura (do 38 °C), nahod in kašelj še niso vzrok za obisk zdravnika. Težave lahko lajšamo z zdravili, ki so v lekarni na voljo brez recepta.

Za zniževanje povišane telesne temperature in lajšanje bolečin je na voljo Daleron C. Bolečine v žrelu ublažijo Septabene. Suh in dražeč kašelj, ki moti počitek in nas še bolj izčrpava, lahko lajšamo z izdelki iz družine Panatus. Med izdelki iz zdravilnih rastlin pa lahko izbiramo med trpotčevim sirupom Herbion, ki blaži suh kašelj, in jegličevim sirupom Herbion, ki lajša izkašljevanje pri produktivnem kašlju.