Ko je na pohodu gripa

Ko je na pohodu gripa

Gripa je akutna virusna bolezen dihal, ki se zelo hitro širi, zato je ne smemo podcenjevati. Virus se širi s kužnimi kapljicami, ki nastanejo ob kihanju, kašljanju in govorjenju. S prsti ga lahko prenesemo na očesno veznico, sluznico nosu ali ust ter tako povzročimo okužbo. Približno tri dni po okužbi se pojavijo značilni bolezenski znaki, kot so bolečina v mišicah in sklepih, glavobol, zvišana telesna temperatura, neprijetno skelenje, praskanje in bolečina v žrelu, mrazenje, suh kašelj ter splošna utrujenost.

Ko se nas loti gripa, je vsekakor priporočljiv počitek, pitje tekočine in zdravljenje bolezenskih znakov. Neprijetno skelenje in bolečino v žrelu uspešno lajšamo pastilami, ki delujejo protibolečinsko in protivnetno ter odpravljajo vzroke okužb. Primer takih antiseptikov so Septabene, ki delujejo na povzročitelja in tako zagotovijo celovito zdravljenje. Primerne so že ob prvih znakih bolečega in vnetega grla. Vsekakor so zelo pomembna zdravila, ki hkrati delujejo na več bolezenskih znakov. Odmašijo zamašen nos, pomirijo suh in dražeč kašelj, lajšajo glavobol ter bolečino v mišicah in sklepih ter znižajo zvišano telesno temperaturo, zato se lahko kmalu počutimo bolje.

Cepljenje proti gripi svetujemo vsem, še posebej otrokom, ljudem, starejšim od 65 let, ljudem s kroničnimi boleznimi srca, pljuč in ledvic ter sladkornim bolnikom. Priporoča se tudi tistim, ki se vsak dan srečujejo z velikim številom ljudi, saj so tako bolj izpostavljeni okužbi.

V obdobju, ko so virusi gripe in prehlada na pohodu, se izogibajmo zaprtim prostorom z veliko ljudmi, poskrbimo za ustrezno higieno rok, veliko se gibajmo na svežem zraku, pijmo veliko tekočine ter jejmo zdravo in uravnoteženo prehrano z veliko sadja in zelenjave.