Ko še slino težko pogoltnemo

Ko še slino težko pogoltnemo

Pa ne zaradi treme pred javnim nastopom ali strahu, ker smo kakšno ušpičili. Težko požiranje je lahko posledica vnetja grla. In to ni prav nič prijetno, saj nam onemogoča, da bi normalno preživeli dan. Pa poznamo vse okoliščine, zaradi katerih smo v hladnih mesecih lažja tarča škodljivih mikrobov? Predstavljamo najpogostejše vzroke. Morda boste spremenili nekaj navad in boste slino lažje požirali. Vsaj tisto, ki je povezana z bolečino v grlu.

Prehlad je najbolj udaren v hladnejših mesecih

Težko si predstavljamo hladnejši del leta, ko ne bi preboleli vsaj enega prehlada. Prehladni virusi so namreč posebno dejavni pozimi. Bolečina v grlu je ena od njegovih najbolj zvestih spremljevalk. Včasih pa se prehladu pridruži še hujša, bakterijska okužba (npr. angina).

Zadrževanje na toplem prija, ampak …

V hladnejših mesecih se radi zadržujemo v zaprtih prostorih, na toplem. Vendar smo tako izpostavljeni večji koncentraciji virusov, ki se zadržujejo v zraku in na površinah. Če bi pogledali z lupo, bi jih verjetno našli na kuhinjskem pultu, na skodelici kave in tudi na tipkovnici, po kateri ravnokar tipkamo.

Smučanje, tek, sprehod … pomembno je, da se gibamo na prostem

Z gibanjem na svežem zraku vzdržujemo telesno odpornost. V hladnejših mesecih se manj gibamo na prostem, s čimer telo prikrajšamo za dodatno pomoč pri obrambi, zaradi česar se poveča verjetnost okužbe.

Če smo zmrzljive sorte …

Če spadamo med tiste, ki se v družbi vedno tiščijo k pečki in si od prijateljev radi sposodijo še kak pulover, moramo biti še bolj pazljivi. Kadar nas zelo zebe, zlasti v noge, se žile v nosni sluznici in grlu skrčijo. Posledica tega je manjša sposobnost telesa, da se zaščiti pred okužbo s prehladnimi virusi. In nevarnost, da nas bo bolelo grlo, je večja.

Vnetje grla se lahko razvije v hujšo okužbo ne glede na to, ali izhaja iz prehlada ali iz kakšnega drugega vzroka.

Zato ne pozabimo – bolečino v grlu najbolje pozdravijo zdravila, ki:

  • odpravljajo vzroke vnetja,
  • lajšajo njegove znake,
  • preprečujejo nastanek hujših okužb.

Učinkovita rešitev, ki poskrbi za celovito zdravljenje vnetega in bolečega grla, so Septabene. Njihova prednost pred drugimi izdelki, ki so v lekarni na voljo brez recepta, je edinstvena kombinacija učinkovin. Benzidaminijev klorid deluje protibolečinsko in protivnetno, torej odpravi bolečino in zdravi znake vnetja (rdečico, oteklino, vroč občutek, oslabljeno delovanje). Širokospektralni antiseptik cetilpiridinijev klorid pa deluje na vzroke okužbe (viruse, bakterije, glive) in jih odstrani. Septabene so zato prva in prava izbira, ko potrebujemo učinkovito rešitev. Primerne so za odrasle in otroke, starejše od 6 let. Kot zdravilo brez recepta so v lekarnah na voljo v obliki pastil in pršila.