Nad viruse in bakterije tudi z razkuževanjem doma

Nad viruse in bakterije tudi z razkuževanjem doma

Prihajajo hladnejši dnevi, z njimi pa tudi sezona prehladnih in prebavnih obolenj, ki jih povzročajo predvsem virusi in bakterije. Sezonska vremenska nihanja so povezana z različnimi spremembami pri živalih in rastlinah, ki se jim ljudje v toplih oblačilih in varnem zavetju doma do neke mere lahko izognemo, s spremembo letnega časa pa se kljub temu lahko pojavijo spremembe razpoloženja in zdravja. 

Najpogosteje skušamo okužbe preprečiti z različnimi ukrepi. V svojo prehrano vključimo več vitaminov in mineralov, več se gibamo in smo na svežem zraku, izogibamo se prostorov, kjer se zadržujejo okuženi in bolni. Le redko pa pomislimo na izjemno pomemben ukrep za zaščito pred nalezljivimi boleznimi – na razkuževanje. Najpogosteje razkužimo dlani, na dom pa večinoma pozabimo.

Virusi in bakterije se prenašajo tudi prek okuženih površin in predmetov

Sezonske okužbe zgornjih dihalnih poti najpogosteje povzročajo virusi gripe in prehlada. Okužbe lahko spremljajo kašelj, izcedek iz nosu, boleče grlo in žrelo, zamašen nos, bolečina v mišicah, utrujenost, glavobol, pomanjkanje teka in povišana telesna temperatura. Nekateri virusi se prenašajo prek tesnega stika, dokazano pa je, da se prenašajo tudi prek okuženih površin.

Poleg prehlada in gripe so zelo pogoste tudi akutne okužbe prebavil, ki jih najpogosteje povzročajo norovirusi (npr. trebušno gripo) in rotavirusi. Spremljajo jih trebušni krči, povišana telesna temperatura, potenje, bruhanje in driska. Za trebušno gripo lahko zbolijo ljudje vseh starosti, hujši zapleti pa so možni predvsem pri bolnikih, starejših, otrocih in ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom. To zelo neprijetno obolenje navadno mine v treh dneh. Norovirusi so zelo nalezljivi. Prenašajo se s kontaminirano hrano in vodo, neposrednimi stiki z okuženimi ljudmi in kapljično, torej tudi prek okuženih površin (npr. kljuk, ploščic, umivalnikov, računalniških tipkovnic, mišk, umazane posode). Tudi rotavirusi, ki so vodilni vzrok prebavnih obolenj pri dojenčkih in otrocih, so izjemno nalezljivi in se podobno prenašajo. Tretjina otrok zaradi dehidracije potrebuje bolnišnično oskrbo. Zaradi teh okužb umre 5 % otrok, ki so mlajši od 5 let.

Kako preprečimo širjenje virusnih obolenj

Za preprečevanje virusnih okužb je pomembno redno umivanje rok z vodo in milom. Prepogosto pa pozabljamo, kako si jih pravilno in temeljito umiti. Roke zmočimo z vodo, nanesemo milo, namilimo vse površine rok (dlani, prste, medprstne prostore, posebej palce, hrbtišča rok, zapestje – vsak del ene roke drgnemo ob drugo) in jih milimo vsaj 15 do 20 sekund, potem pa temeljito splaknemo, obrišemo z brisačo za enkratno uporabo in brisačo odvržemo v koš. Po umivanju je priporočljivo še razkuževanje.

Alkoholna razkužila so lahko dopolnilo k umivanju, vendar so pri nekaterih vrstah virusov (npr. pri norovirusih) manj učinkovita. Površine, na katerih bi se lahko zadrževali virusi, moramo zato očistiti in razkužiti s sredstvom, ki ima čim širši spekter delovanja, pomembno pa je, da učinkuje tudi proti zelo odpornim norovirusom. Takšno razkužilo je Ecocid® S, ki odlično učinkuje proti vsem najpomembnejšim povzročiteljem bolezni. Varen je tudi za okolje, saj se sestavine razgradijo na neškodljive snovi. V sezoni gripe in prehlada je za marsikoga nepogrešljiv, saj poskrbi za varnost doma. Lastniki hišnih ljubljencev ga lahko uporabijo tudi za redno čiščenje prostorov za živali, mačjih stranišč, pasjih odejic, povodcev … Na voljo je v lekarnah, specializiranih trgovinah in pri veterinarjih.

Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite oznako in informacije o proizvodu.