Naj bo naš nos tudi pozimi vsemu kos

Naj bo naš nos tudi pozimi vsemu kos

Zamašen nos nam povzroča številne težave – zaradi njega težko dihamo, nemirno spimo in smo zato naslednji dan neprespani, ne moremo pa niti uživati v hrani, saj so tudi najboljše jedi za nas praktično brez okusa. V prehladnem obdobju postanejo robčki naši najboljši prijatelji.

Ko je nos zamašen, je dihanje oteženo, kakovost življenja pa slabša. Zato potrebujemo hitro pomoč, ki je nežna do nosne sluznice.

Nos je zelo pomemben del človeškega telesa

Nos je eden od najopaznejših organov na našem obrazu, je pa tudi zelo pomemben, saj sodeluje pri dihanju, vohanju in tvorbi glasov. Je tudi naša prva obrambna linija pred zunanjimi vplivi, saj zrak ohladi oziroma ogreje in očisti, tako pa varuje naša dihala pred bakterijami, virusi, alergeni, onesnaženim zrakom, dimom, prašnimi delci in drugimi dražečimi snovmi.

Kako in zakaj se nos zamaši

Pozimi, zlasti med kurilno sezono, je nosna sluznica pogosto izsušena, zato se njena obrambna funkcija zmanjša, poveča pa se možnost okužbe. Zaradi virusov, bakterij in alergenov se nosna sluznica lahko vname in nabrekne. Poveča se izločanje sluzi in izcedka, ki je sprva redkejši, po nekaj dneh pa gostejši. Začetnim simptomom se lahko pridružijo tudi srbenje v nosu, kihanje in zamašen nos. Posledice so težko dihanje skozi nos, nemiren spanec in slabši voh.

Nos lahko odmašimo na več načinov

  • Pri prvih znakih prehlada je najobičajnejše izpiranje nosu s fiziološko raztopino. Strokovnjaki priporočajo tudi redno izpiranje zdravega nosu, saj s tem pomagamo nosni sluznici.
  • Pri zamašenemu nosu pomagajo tudi topli obkladki. Brisačo namočimo v toplo vodo, jo ožamemo in položimo na nos in čelo. Toplota dobro dene in lajša vnetje
  • Kadar želimo nos hitro in učinkovito odmašiti, lahko v najbližji lekarni kupimo pršilo za nos. Na trgu je veliko pripravkov. Kombinirano pršilo Septanazal, ki je na voljo v novi podobi, vsebuje dve učinkovini za dvojno delovanje. Ksilometazolin in dekspantenol nos odmašita že v prvih minutah po uporabi in pospešita celjenje poškodovane nosne sluznice. Inovativni pršilni mehanizem ščiti vsebino plastenke do zadnjega razprška, zato Septanazal ne vsebuje konzervansov, ki bi dodatno dražili nosno sluznico. Tako se še posebno priporoča bolnikom, ki tožijo nad pekočim občutkom v nosu, suho nosno sluznico ali občutkom draženja nosne sluznice.

Še več zanimivosti je na spletni strani www.septanazal.si.

Besedilo obravnava zdravilo brez recepta. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.