Naj bo vaš nos vsemu kos!

Naj bo vaš nos vsemu kos!

Iz nosa nam curlja in kaplja. Smrkamo in kihamo. In kot da to ni dovolj, koža okoli nosu in zgornja ustnica postaneta boleči in rdeči. V hladnejših mesecih se le redko lahko izognemo tem neprijetnim stvarem, ki poslabšajo razpoloženje in kakovost našega življenja.

Nos ni samo eden od najbolj opaznih delov našega obraza, ampak je tudi zelo pomemben, saj sodeluje pri dihanju in vohanju ter pri nastajanju glasu. Poleg tega je prva obrambna linija dihal pred zunanjimi vplivi, saj s hlajenjem, ogrevanjem in filtriranjem zraka telo varuje pred bakterijami, virusi, alergeni, onesnaženim zrakom, dimom, prašnimi delci in drugimi dražečimi snovmi.

ALI STE VEDELI?

V nosu se uniči oz. ostane od 80 do 90 % mikroorganizmov, ki v dihala vstopajo z dihanjem. V času prehladov je nosna sluznica izsušena, zato zaščitna funkcija nosu oslabi in možnost okužbe se lahko zelo poveča – nos se lahko hitro zamaši.

Kako se nos zamaši?

Pozimi v ogrevanih prostorih in poleti v klimatiziranih prostorih se nosna sluznica izsuši. Če se njena obrambna funkcija poruši, se poveča možnost za okužbo. Virusi, bakterije in alergeni lahko povzročijo vnetje nosne sluznice, ki ga imenujemo rinitis. Pri tem sluznica nabrekne, zaradi česar se poveča izločanje sluzi. Začetni simptomi se lahko poslabšajo in pojavijo se srbenje v nosukihanjenosni izcedek (sprva redkejši, po nekaj dneh gostejši) in zamašen nos.

Poslabšata se vonj in okus, tudi spanec je lahko nemiren. Nenehno brisanje nosu in dihanje skozi usta pa lahko povzročita kašelj, zaradi česar se poveča izpostavljenost srednjih in spodnjih dihal.

ALI STE VEDELI?

Vnetje nosne sluznice se pri odraslih vseh starosti v povprečju pojavi od 2- do 5-krat na leto in močno vpliva na kakovost življenja. Najbolj moteč simptom je zamašen nos, saj poslabša vonj in okus ter moti spanec.

Kaj narediti ob prvih znakih?

Ob prvih znakih se priporoča čiščenje nosu s fiziološko raztopino, pri izcedku in zamašenem nosu pa moramo v lekarni poiskati ustrezno pršilo za nos. Na voljo so različni dekongestivi, ki nos odmašijo, niso pa vsi enako prizanesljivi do nosne sluznice

Kako doseči takojšnje olajšanje?

Pri težavah zaradi zamašenega nosu in izcedka potrebujemo hitro pomoč, ki je nežna do nosne sluznice. Odlična izbira je pršilo Septanazal z dvojnim učinkom:

  • dekongestiv ksilometazolin učinkovito in hitro odmaši nos, (deluje že po 1 minuti*), zmanjša oteklino nosne sluznice in izcedek iz nosu*,
  • dekspantenol pa nežno varuje in celi poškodovano nosno sluznico.

Vaš nos je dragocen inštrument, zato si zasluži učinkovito in varno zdravilo

Pršilo Septanazal dolgotrajno olajša dihanje in tako pozitivno vpliva na kakovost življenja, saj se zaradi njegovih učinkov izboljšajo tudi vonj in okus ter spanec. Je brez konzervansov.

* Uranič N. Primerjava učinkovitosti in varnosti fiksne kombinacije ksilometazolina in dekspantenola v zdravilu Septanazal® ter ksilometazolina pri nosni kongestiji pri bolnikih z akutnim rinitisom. Med Razgl 2018; 57 (3): 457–66. Dosegljivo na: http://medrazgl.si/arhiv/mr18_3_12.pdf.

Besedilo obravnava zdravilo brez recepta. Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.