Nos – prva obrambna linija dihal

Nos – prva obrambna linija dihal

Njegova notranjost je obdana z vlažno, tanko sluznico, ki segreva in vlaži hladen zunanji zrak ter proizvaja lepljivo sluz, na katero se vežejo prah in drugi majhni delci, ki lahko dražijo pljuča. Ob pogledu v nos vidimo tudi nosne dlačice, ki lahko ujamejo večje delce, na primer umazanijo ali cvetni prah. S klimatizacijo in filtriranjem zraka nos opravlja vlogo prve obrambne linije pred zunanjimi vplivi, ki so lahko nevarni za naše telo – varuje ga pred bakterijami, virusi, alergeni, onesnaženim zrakom, dimom, prašnimi delci in drugimi dražečimi snovmi.

Če se nosna sluznica izsuši ali so migetalke umazane in zamašene, nas ne morejo učinkovito varovati pred zunanjimi snovmi, kot so bakterije, virusi, alergeni, zaradi česar lahko pride do različnih bolezni. Ko pade prva obramba nosu, se pojavijo različni simptomi – srbenje v nosu, zamašen nos, kihanje, izcedek iz nosu, težave z dihanjem in posledično moteno spanje. Če simptomi postanejo resnejši ali se okužba razširi v druge dele dihal, lahko to zelo negativno vpliva tudi na naše vsakdanje delo in družabno življenje. In takrat si želimo učinkovite, a nežne pomoči.

Ali ste vedeli?

Nos ne sodeluje le pri dihanju, ampak tudi pri okušanju in vonjanju.

Krkin novi dekongestiv Septanazal ponuja oboje. Običajni dekongestivi nos odmašijo, Septanazal z napredno formulo 2 v 1 pa odmaši in zdravi. Dekongestiv ksilometazolin nos odmaši, učinkovina dekspantenol pa ščiti nosno sluznico in pospešuje njeno celjenje. Pomembno je tudi, da je rešitev hitra. Septanazal začne delovati že v 5 do 10 minutah in ima dolgotrajen učinek, kar omogoča lažje dihanje podnevi in ponoči. Na voljo je kot pršilo za odrasle in pršilo za otroke.