Ob prvih znakih bolečega grla izberimo trojno moč

Ob prvih znakih bolečega grla izberimo trojno moč

Pozimi nas zjutraj pogosteje prebudi neprijeten občutek v grlu. Začne se s praskanjem ali draženjem, lahko pa tudi težje požiramo in govorimo. Če nas boli grlo, je pomembno, da takoj ukrepamo in izberemo pravo zdravilo, ki bo omejilo okužbo ter hitro olajšalo bolečino in vnetje.

Naša ustna votlina je odprt sistem – medtem ko jemo, pijemo in dihamo, vanj vstopajo virusi in mikroorganizmi. Ko se biološko ravnovesje v ustni votlini zaradi vdora respiratornih virusov (npr. koronavirusov, virusa gripe) poruši, se virusi čezmerno razmnožijo in v ustno-žrelnem predelu se lahko pojavita bolečina in vnetje. Za ohranjanje zdrave ustne sluznice moramo zmanjšati število patogenih virusov in onemogočiti njihovo razmnoževanje. S tem se zmanjša tudi možnost za širjenje okužbe.

Boleče in vneto grlo je eden od možnih simptomov covida-19, zelo pogosto se pojavlja tudi pri gripi in običajnem prehladu.

Različni načini delovanja učinkovin

Lajšanje bolečine in zdravljenje vnetja z nesteroidnimi protivnetnimi zdravili (benzidaminijev klorid)

Lokalna nesteroidna protivnetna zdravila (NSAR) za grlo lajšajo bolečino, obenem pa zmanjšujejo vnetje. Preprečujejo nastajanje snovi, ki so vključene v vnetne procese, kar zmanjšuje bolečino in znake vnetja (rdečino, oteklino, vroč občutek).

Septabene vsebujejo benzidaminijev klorid, ki spada v skupino nesteroidnih protivnetnih zdravil. Deluje protibolečinsko in protivnetno, ima pa tudi lokalni anestetični učinek. V klinični študiji je bilo dokazano, da protibolečinski učinek zdravila Septabene nastopi že v 15 minutah in traja 3 ure. (1)

Lajšanje bolečine z lokalnimi anestetiki

Za lajšanje bolečine v grlu in pri požiranju se uporabljajo tudi lokalni anestetiki, ki zmanjšujejo občutek za bolečino, ker preprečujejo prenos signala za bolečino do možganov. Predel sluznice je zato omrtvičen, kar je za nekatere uporabnike neprijetno. V tem primeru so boljša izbira zdravila, ki bolečino zmanjšajo brez omrtvičenja.

Odpravljanje vzroka okužbe z antiseptiki (cetilpiridinijev klorid itd.)

Pri bolečem in vnetem grlu ni pomembno samo to, da odpravimo bolečino in zmanjšamo vnetje. Če ne odpravimo vzroka, se okužba lahko razširi in bolečina traja dalj časa.

Antiseptiki so spojine, ki uničujejo mikroorganizme in preprečujejo njihovo razmnoževanje. Učinkoviti so lahko proti virusom, bakterijam in/ali glivicam, kar je odvisno od načina njihovega delovanja. Na voljo so v pastilah, ustnih vodicah in pršilih, kot samostojne učinkovine ali v kombinaciji z lokalnimi anestetiki ali nesteroidnimi protivnetnimi zdravili.

Septabene vsebujejo tudi antiseptik cetilpiridinijev klorid, ki uničuje mikroorganizme in preprečuje širjenje okužbe. Spada med širokospektralne antiseptike, saj deluje proti virusom, bakterijam in glivicam.

Nedavna študija v laboratoriju je potrdila protivirusno delovanje pastil z edinstveno kombinacijo benzidaminijevega klorida in cetilpiridinijevega klorida na SARS-CoV-2. (2)

Pri bolečem grlu je pomembno celovito zdravljenje. Zato je priporočljivo izbrati zdravilo kombinacijo učinkovin, ki odpravljajo vzrok okužbe ter olajšajo simptome in znake.

Prehranska dopolnila in medicinski pripomočki na zeliščni osnovi

Na trgu so različna prehranska dopolnila in medicinski pripomočki na osnovi zelišč (npr. islandskega lišaja) ali medu. Na voljo so v obliki pastil, pršil in sirupov. Postopki registracije in dajanja na trg so drugačni kot pri zdravilih. Tudi po prihodu na trg njihova kakovost in učinkovitost nista tako strogo nadzorovani kot pri zdravilih brez recepta.

Pri zdravilih brez recepta morajo proizvajalci upoštevati zakon o zdravilih ter v registracijskem postopku dokazati njihovo varnost, kakovost in učinkovitost. Proizvajajo jih v skladu z dobro proizvodno prakso, zato jim zdravniki in farmacevti zaupajo.

Septabene – zdravilo brez recepta, ki olajša bolečino, zmanjša vnetje in odpravlja vzrok okužbe.

Pastile in pršilo Septabene vsebujejo edinstveno kombinacijo benzidaminijevega klorida in cetilpiridinijevega klorida, ki zagotavlja trojno moč:

  • olajša bolečino,
  • zmanjša vnetje in
  • odpravlja vzrok okužbe.

Septabene so prava izbira že ob prvih znakih bolečega in vnetega grla, zato naj bodo vedno pri roki.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Literatura

  1. Košir P. Primerjalna raziskava terapevtske enakovrednosti med testnim in referenčnim zdravilom fiksne kombinacije 3 miligramov benzidaminijevega klorida in 1 miligrama cetilpiridinijevega klorida pri preiskovancih z vnetim žrelom, povezanim z okužbami zgornjih dihal. Med Razgl 2015; 54 (3): 433–42.
  2. Steyer A, Marušić M, Kolenc M, Triglav T. A Throat Lozenge with Fixed Combination of Cetylpyridinium Chloride and Benzydamine Hydrochloride Has Direct Virucidal Effect on SARS-CoV-2. COVID. 2021; 1(2):435-446. https://doi.org/10.3390/covid1020037