Ojoj … imam gripo? Ali gre za prehlad?

Ojoj … imam gripo? Ali gre za prehlad?

December. Čas čarobnega prazničnega vzdušja in – žal – nemalokrat tudi čas, ko je pred izziv postavljen naš imunski sistem in se mora dokazovati pred prehladnimi obolenji, ki nanj prežijo tako rekoč za vsakim vogalom. Ker je hladno, več časa preživimo v zaprtih prostorih, kjer je pogosto tudi več ljudi, kar poveča verjetnost za okužbo.

Prehladna obolenja se pojavljajo vse leto, najpogostejša so jeseni in pozimi. Gripa pa je bolj sezonska in se pojavlja od konca oktobra, predvsem spomladi do sredine aprila. V povprečju imamo desetkrat več možnosti, da zbolimo za prehladom kot za gripo. Ker pa so simptomi na prvi pogled enaki, se nemalokrat znajdemo v dilemi, ali gre za gripo ali le za prehlad. Zato je dobro, da poznamo razlike med njima.

Kako ravnati, da do prehlada sploh ne pride?

Virusi se prenašajo predvsem s telesnim stikom, zato je pomembno upoštevati nekaj preprostih higienskih ukrepov.

  • Roke si pogosteje umivajte z milom in toplo vodo (posebno pred obroki).
  • Z neumitimi rokami se ne dotikajte nosu, oči in ust.
  • Izogibajte se zaprtim javnim prostorom, kje je hkrati veliko ljudi.
  • Izogibajte se rokovanju in objemanju, med pozdravljanjem bodite najmanj en meter oddaljeni od drugih oseb.
  • Ko kašljate ali kihate, uporabljajte papirnate robčke, s katerimi pokrijte usta in nos, takoj po uporabi jih zavrzite in si umijte roke.
  • Od osebe, ki kašlja ali kiha, se oddaljite vsaj za en meter.

Prehlad spada med najpogostejše virusne okužbe zgornjih dihalnih poti

Poznamo več kot 200 vrst virusov prehlada, zato telo nikakor ne more ustvariti obrambe proti vsem. Med njimi so tudi rinovirusi (okoli 100 vrst), ki veljajo za najpogostejše povzročitelje, saj zaradi njih zboli skoraj polovica odraslih in skoraj četrtina otrok. Potek prehlada je blag in večinoma kratkotrajen. Simptomi se lahko pojavijo že 8 do 16 ur po okužbi – najprej vneto in boleče grlo (posledično tudi oteženo požiranje oz. občutek suhega grla), glavobol in kihanje, kmalu pa še zamašen nos, izcedek iz nosu in suh kašelj. Pridružijo se jim lahko blaga bolečina v mišicah in sklepih, občasno tudi zvišana telesna temperatura. Simptomi navadno trajajo 3 do 7 dni, včasih do 2 tedna.

Gripa je zelo nalezljiva okužba dihalnih poti, ki jo povzročajo virusi gripe A, B in C

Značilno je, da se skoraj vsako zimo pojavlja v različno hudih epidemioloških izbruhih. Prepoznamo jo zlasti po nenadnem pojavu izrazito zvišane telesne temperature (38,8–40 °C), trdovratnem kašljuutrujenosti in pomanjkanju teka ter izraziti bolečini v mišicah in sklepih (zlasti v rokah in nogah). Pogostejša je pri otrocih, pri katerih se občasno lahko pojavita še bruhanje in driska. Inkubacijska doba (od okužbe do pojava kliničnih znakov) navadno traja od 1 do 4 dni, v povprečju pa 2 dni. Pri odraslih s kroničnimi srčnimi in dihalnimi boleznimi, pri nosečnicah in imunsko oslabljenih posameznikih obstaja nevarnost, da se razvije v pljučnico.

Zdravljenje je najbolje začeti v prvih dneh po okužbi, ko so simptomi najizrazitejši

Če se nas lotevata prehlad ali gripa, je zelo pomembno, da si že na začetku pomagamo sami, lahko tudi z zdravili za samozdravljenje, ki so na voljo v lekarnah. Pomembno je, da čim več počivamo in pijemo veliko tople tekočine. Če se pojavijo zapleti ali so simptomi prisotni dlje časa, pa moramo obiskati zdravnika.

Ob vročini in bolečini pri gripi in prehladu vzemimo Daleron C

Prehlad in gripo velikokrat spremljajo zvišana telesna temperaturaglavobol in bolečina v mišicah in sklepih. Pomagamo si lahko z Daleronom C, ki ima okus po limoni in grenivki in je v obliki zrnc, iz katerih pripravimo topel napitek. Vsebuje paracetamol, ki znižuje temperaturo in blaži bolečino, ter vitamin C, ki okrepi telesno odpornost. Daleron C je varna in zanesljiva izbira za vso družino.

Pri več simptomih gripe in prehlada vzemimo Daleron COLD3

Daleron COLD3 vsebuje tri učinkovine, ki odpravljajo najpogostejše simptome gripe in prehlada: znižujejo zvišano telesno temperaturo, blažijo bolečino v mišicah in sklepih, odmašijo zamašen nos in zmanjšajo izcedek iz nosu ter pomirjajo suh, dražeč kašelj. Zdravilo začne delovati zelo hitro, že po 20 minutah, njegov učinek pa traja več ur.

Besedilo obravnava zdravili brez recepta. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.