Razkuževanje je pomemben ukrep v boju proti virusom

Razkuževanje je pomemben ukrep v boju proti virusom

Temperature se lahko spustijo močno pod ledišče, vendar so virusi odporni proti nizkim temperaturam. Čeprav se pogosto zavedamo, da se virusna obolenja prenašajo kapljično, pa pozabljamo na okužene površine, kot so kljuke, predmeti v kopalnici in kuhinji, igrače. Vse to lahko predstavlja vir okužbe in možnost prenosa virusov na ostale družinske člane.

Razkuževanje naj bo varno, a učinkovito

Okužbe lahko preprečujemo na različne načine. Na prvem mestu je redno in temeljito umivanje rok z milom. Zaradi prenosa virusov prek okuženih površin pa je prav, da nekaj pozornosti namenimo tudi svojemu domu. Zavedati pa se moramo, da vsa razkužila niso primerna za vse površine in lahko puščajo sledi, tkanine in plastiko lahko celo trajno poškodujejo. Kaj je torej treba upoštevati?

Izbira razkužila je odvisna od namena njegove uporabe. Za razkuževanje doma in okolja, v katerem se zadržujejo ljudje (zlasti otroci) in hišni ljubljenčki, je treba izbrati razkužilo, ki je razgradljivo, saj tako stik z razkuženo površino ne predstavlja nevarnosti. Eno od takih razkužil, ki je ob predpisani uporabi neškodljivo za okolje, je Ecocid® S, ki zagotavlja učinkovito zaščito pred najpomembnejšimi povzročitelji bolezni, tudi pred virusi gripe. Pogosto se uporablja tudi za redno razkuževanje prostorov in opreme za živali. Dokazano je, da deluje proti virusu ptičje gripe, zato ga za razkuževanje prostorov lahko uporabljajo tudi lastniki kokoši in piščancev.

Ecocid® S vsebuje anorganske soli in organske kisline. Anorganske soli ob stiku s presežkom organske mase razpadejo na naravi neškodljive snovi, organske kisline pa so v okolju biorazgradljive. Če povemo preprosto, delovna raztopina Ecocida® S po uporabi izgubi svoje razkuževalne (oksidativne) lastnosti, zato ni nevarna za okolje. Pri razkuževanju ne potrebujemo nobene posebne zaščite, le rokavice, ki pa jih v gospodinjstvu tako uporabljamo vsak dan. Izdelek z vonjem po limoni prostor prijetno odišavi, razkuženi prostor pa ne predstavlja nevarnosti za dihala.

Kakšen je postopek razkuževanja?

Za običajno čiščenje in razkuževanje uporabljamo 1-odstotno raztopino, ki jo lahko pripravimo enostavno in hitro. V 5-litrsko posodo ali vedro natočimo vodo poljubne temperature in vanjo vmešamo 1 vrečko (50 g) razkužila v prahu. Pripravljeno raztopino nanesemo na površine, ki jih želimo razkužiti, in pustimo učinkovati 5 do 10 minut (pri razkuževanju prostorov za živali 30 minut). Nato površine speremo z vodo. Takšna raztopina ni korozivna, ne tvori škodljivih izparin, ne pušča madežev, ne poškoduje gume in plastike.

Ecocid® S je čistilo in razkužilo, zato lahko z njim:

  • pomijemo in hkrati razkužimo tla v stanovanju;
  • očistimo hladilnik in preprečimo razmnoževanje bakterij;
  • razkužimo stene v prostorih, kjer se zaradi vlage pojavlja plesen;
  • razkužimo igrače in igralne površine, kadar se pri otrocih pojavi virusno obolenje;
  • razkužimo preproge in predpražnike;
  • razkužimo kljuke, ograje in druga oprijemala;
  • razkužimo kopalnice in straniščne školjke;
  • operemo športno opremo (tudi športne copate) in se tako izognemo glivicam;
  • operemo in razkužimo ležišča hišnih ljubljenčkov.

Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite oznako in informacije o proizvodu.