Razlika med gripo in prehladom

Razlika med gripo in prehladom

Smrkate, kašljate, vas boli grlo? Morate imeti ob sebi ves čas papirnate robčke? Potem se vas je prav gotovo lotil prehlad.

Prehlad je najpogostejše obolenje zgornjih dihalnih poti. Pojavlja se vse leto, vendar je pogostejši jeseni in pozimi. Gripa pa je hujše obolenje od prehlada. Je zelo nalezljiva in pogosta okužba dihalnih poti. Običajno jo spremljajo zvišana telesna temperatura, mrazenje, suhi kašelj, glavobol, bolečina v mišicah in sklepih ter utrujenost. Vsi našteti simptomi povzročajo slabo počutje in nas prisilijo, da nekaj dni ostanemo v postelji.

Ali ste vedeli?

Je gripa ali samo prehlad?

Gripa (influenca) je zelo nalezljiva in pogosta okužba dihalnih poti, ki jo povzroča virus gripe. Obstajajo trije tipi virusa, med katerimi sta pomembnejša tipa A in B, ki povzročata vsakoletne epidemije t. i. sezonske gripe. Tip C veliko redkeje povzroča obolenje. Virusi prizadenejo nos, grlo in pljuča. Gripo spremljajo zvišana telesna temperatura, mrazenje, suhi kašelj, glavobol, bolečina v mišicah in sklepih ter utrujenost. Bruhanje in driska se pri odraslih redko pojavita. Inkubacijska doba (od okužbe do pojava kliničnih znakov) navadno traja od 1 do 4 dni, v povprečju pa 2 dni. Gripa je pogostejša pri otrocih. Pri odraslih s kroničnimi srčnimi in dihalnimi boleznimi, pri nosečnicah in imunsko oslabljenih posameznikih se lahko razvije pljučnica.

Sezonska gripa, ki se v izbruhih pojavlja skoraj vsako jesen in zimo, je znana že več stoletij. Nova gripa, ki jo poznamo tudi kot pandemsko gripo, prašičjo gripo ali gripo H1N1 (virus gripe tipa A H1N1), pa se je med ljudmi začela širiti konec aprila 2009 v Mehiki in ZDA. Od tam se je razširila v številne druge države, kjer je bolj ali manj pogosta.

Tudi prehlad se najpogosteje pojavlja jeseni in pozimi. Ravno zaradi tega in zaradi podobnih simptomov ga pogosto zamenjamo z gripo. Prehlad povzročajo različne vrste virusov. Zaradi njihove številčnosti in raznovrstnosti ter nenehnega spreminjanja nikoli ne postanemo popolnoma odporni proti njim. Zato se lahko vedno znova okužimo in zbolimo. Prehlad običajno poteka v milejši obliki kot gripa. Splošno stanje ni tako prizadeto, telesna temperatura je redko zvišana in bolezenski znaki se začnejo pojavljati počasi: najprej značilna pekoča bolečina v grlu in boleče požiranje, nato zamašen nos, izcedek iz nosu, pozneje še kašelj. Znaki se največkrat pojavijo 2 do 3 dni po okužbi in trajajo 7 do 10 dni.