Strokovnjaki o gripi in prehladu

Strokovnjaki o gripi in prehladu

Pri prehladu in gripi po nasvet v lekarno

Jesen poleg pisanih barv, megle in dežja prinaša tudi virusne okužbe, zaradi katerih se ljudje po nasvet in pomoč zatečejo v lekarno. Največkrat gre za virusne okužbe dihal, kot sta prehlad in gripa.

Prehlad in gripa sta virusni obolenji, ki se širita kapljično in z rokami. Prehlad je najpogostejše obolenje zgornjih dihalnih poti, povzroča ga več kot 200 vrst različnih virusov. Pojavlja se vse leto, vendar je pogostejši jeseni in pozimi. Gripa (influenca) je zelo nalezljiva virusna bolezen, a je bolj sezonska (od oktobra do aprila). Pogosto povzroča epidemije (veliko obolelih), lahko pa pride tudi do pandemije, ko se bolezen razširi po vsem svetu.

Kako si lahko pomagate z zdravili za samozdravljenje

Ob prvih znakih prehlada in gripe je pomembno, da si znate pomagati sami. Pravo mesto za strokovni nasvet so zagotovo lekarne, kjer vam farmacevti svetujemo glede zdravljenja, lajšanja simptomov in uporabe izdelkov za samozdravljenje, presodimo pa tudi, ali morate obiskati zdravnika. Zelo koristne informacije najdete tudi na spletnih straneh proizvajalcev zdravil.

Zdravljenje je najbolje začeti v prvih dneh, saj so takrat znaki najizrazitejši. V lekarni vas vprašamo, kdaj se je bolezen začela, kakšni so simptomi, ali ste že vzeli kakšno zdravilo za lajšanje teh simptomov, ali imate še kakšne druge bolezni. Nato vam svetujemo ustrezno obliko samozdravljenja. Zdravila, ki jih dobite v lekarni, so varna in učinkovita pomoč pri lajšanju simptomov gripe in prehlada.

Vneto grlo blažimo z antiseptiki, ki odpravljajo blage okužbe v ustih in grlu ter preprečujejo razvoj resnejših bakterijskih obolenj. Ker vneto grlo pogosto spremlja bolečina, nekateri antiseptiki delujejo tudi protivnetno in tako pomagajo odpraviti močnejše bolečine v grlu in olajšati požiranje.

Glavobol in zvišano telesno temperaturo ter bolečine v mišicah in sklepih zdravimo z zdravili proti bolečinam in za zniževanje zvišane telesne temperature. Priporočamo tudi veliko tekočine in jemanje vitaminov (zlasti vitamina C).

Pri kašlju moramo biti pozorni na to, kakšen je. Poznamo dve obliki. Pri produktivnem kašlju v dihalnih poteh nastaja preveč bronhialne sluzi, ki ovira prehod zraka v pljuča in iz njih. Kašelj je globok, izloča se veliko sluzi. Zdravimo ga z zdravili (ekspektoransi), ki pomagajo razredčiti sluz, da jo tako lažje izkašljamo. Pri suhem in dražečem kašlju pa sluz ne nastaja. Kašelj se zaradi lokalnega draženja sluznice pojavlja v sunkih, posebno ponoči. Bolnika zelo izčrpa. Zdravimo ga z zdravili za pomirjanje kašlja (antitusiki), ki delujejo na center za kašelj v podaljšani hrbtenjači.

Nosne težave nastanejo, ko virusi napadejo nosno sluznico. Ker se krvne žile v njej razširijo, pride v sluznico več tekočine, zato oteče in začne proizvajati še več sluzi. Dekongestivi so zdravila, ki ožijo krvne žile v nosni sluznici ter zmanjšajo otekanje in proizvodnjo sluzi. Tako pomagajo odmašiti nos.

V lekarni farmacevti presodimo, kdaj morate obiskati zdravnika. K zdravniku napotimo starejše od 65 let, mlajše otroke ter nosečnice in doječe matere. Obisk pri zdravniku je potreben tudi, kadar prehladni simptomi trajajo dlje kot 7 dni, pri zvišani telesni temperaturi, ki traja več kot 3 dni, kadar težko dihate in požirate, pri hujših bolečinah v grlu, ki trajajo več kot 3 dni, in pri kašlju, ki traja več kot 7 dni, če je izloček kašlja zelenkast ali se v njem pojavlja kri, pri glavobolu in bolečinah v predelu sinusov, pri bolečinah v ušesih.

Seveda pa je bolezen bolje preprečevati kot zdraviti! Najprej morate s higieno in pravilnim umivanjem rok preprečiti prenose okužb. Poskrbeti pa morate tudi za močan imunski sistem. K temu pripomorejo zdrava, uravnotežena prehrana, bogata z vitamini in minerali, razporejena v 5 dnevnih obrokov, redna telesna vadba, gibanje na svežem zraku, pitje zadostne količine tekočin, izogibanje alkoholu, kavi, kajenju, stresu, dovolj spanja in pa seveda izogibanje zaprtim prostorom, kjer je veliko ljudi. Kapljične okužbe se namreč širijo vsaj 1 meter od bolne osebe.

Pomagate si lahko s pripravki, ki okrepijo imunski sistem, vendar morate vedeti, kateri je pravi za vas in kako ga uporabiti. Lekarna je pravo mesto, kjer lahko te izdelke kupite in dobite ustrezne informacije o njihovi uporabi.

Z dobro voljo, zadovoljstvom in pravimi nasveti v jesenske in zimske dni!

Nataša Čater, mag. farm., Lekarna Žalec