Vnetje žrela

Vnetje žrela

Zakaj pride do vnetja žrela?

  • Najpogostejši povzročitelji vnetja žrela so virusi, predvsem rinovirusi, koronavirusi, adenovirusi, virusi gripe in parainfluence, enterovirusi, herpesvirusi, lahko tudi HIV.
  • V 5 do 15 % vnetje povzročajo bakterije, predvsem streptokoki skupine A, zato je potrebno zdravljenje z antibiotiki.
  • Vnetje žrela je lahko tudi posledica uživanja pekoče hrane ter vdihavanja dražljivih kemičnih hlapov in dima. Pogosto se pojavi po pitju hladnih pijač, vdihavanju hladnega in suhega zraka (klimatske naprave) ter po dolgotrajnem glasnejšem govorjenju.

Zdravljenje vnetega žrela

Pri vnetem žrelu imamo težave s požiranjem sline, pijače in hrane. Lahko nas neprijetno skeli ali praska. Na podlagi simptomov je težko ugotoviti, za katere vrste okužbe gre. To lahko ugotovi zdravnik na podlagi mikrobiološkega testa.

Nebakterijske okužbe žrela zdravimo simptomatsko z antiseptiki za usta in žrelo, ki odpravijo neprijetno skelenje in bolečine v žrelu ter olajšajo požiranje. Tako lahko preprečimo, da bi se sprva blaga okužba sprevrgla v resnejše obolenje.

Bakterijske okužbe s streptokoki zdravimo z antibiotiki.

Zakaj je vzeti vse odmerke predpisanega antibiotika?

Nekateri simptomi se izboljšajo po dveh do treh dneh, toda antibiotik še vedno ni uničil vseh bakterij, ki so povzročile vnetje. Če ne vzamemo vseh odmerkov antibiotika, ki nam jih je predpisal zdravnik, se bakterije lahko ponovno začnejo razmnoževati in bolezen se lahko ponovi. Možni so tudi hujši zapleti, kot je revmatska vročica (bolečina in oteklina v različnih delih organizma) ali ledvična okvara.