Vse je lažje, če je grlo zdravo

Vse je lažje, če je grlo zdravo

Med najpogostejša virusna obolenja spada prehlad, ki se običajno začne z vnetjem žrela oziroma bolečim grlom, kot rečemo v laičnem jeziku. Grlu navadno ne posvečamo veliko pozornosti, razen kadar je vneto. Takrat pa smo osredotočeni le nanj in bi radi, da je čim prej spet zdravo.

Najbolj moteče je težko požiranje

Boleče grlo povezujemo z različnimi simptomi. Najpogostejši so neprijetno skelenje in praskanje v žrelu, pekoč občutek v žrelu, boleče požiranje, izsušenost grla in žrela, oteklost in vnetje sluznice ter hripavost in bolečine pri govorjenju. Najbolj moteča je bolečina pri požiranju.

Akutno vnetje grla – najpogostejše infekcijsko obolenje

Akutno vnetje grla je eno od najpogostejših infekcijskih obolenj, natančne incidence pa ne poznamo, saj bolniki velikokrat ne obiščejo zdravnika. Najpogostejši je pri otrocih, starih več kot 3 leta, in pri odraslih med 18. in 40. letom.

Za preventivo pred okužbami z virusi in bakterijami lahko največ naredimo sami. Svetovna zdravstvena organizacija priporoča redno in temeljito umivanje rok. Pravilno umivanje vzame toliko časa, kot če bi dvakrat zapeli pesem Vse najboljše. 

Vnetje grla lahko povzroči veliko dejavnikov. Pogosto vsako hujšo bolečino v žrelu opredelimo kot angino in menimo, da potrebujemo antibiotik. Vendar je angina otroška bolezen, ki se pojavlja do zgodnjih dvajsetih let. Pri odraslih je prava angina redka, največkrat gre za virusno okužbo, ki se ne zdravi z antibiotikom. Najpogostejši povzročitelji akutnega vnetja grla so torej virusi, saj povzročijo kar 90 % primerov bolezni. Na drugem mestu so bakterije, v manjšem deležu pa so vzrok tudi različna fizikalna ali kemijska draženja.

Zdravljenje vnetega grla

Ob lažjih oblikah vnetij ali okužb zgornjih dihalnih poti si lahko pomagamo sami. V ustih in žrelu je namreč ves čas določeno število mikroorganizmov, prvo obrambno linijo, ki preprečuje razširitev okužbe, pa predstavljajo encimi in protitelesa v slini in ustni sluznici. Če se obrambna sposobnost sluznice žrela zmanjša, na primer ob zmanjšani telesni odpornosti, kroničnih boleznih ali negativnih vplivih iz okolja, to lahko privede do čezmernega razmnoževanja mikroorganizmov, kar vodi v vnetje in okužbo zgornjih dihal.

Ker 90 % okužb povzročajo virusi, zdravljenje poteka simptomatsko, kar pomeni, da je cilj zdravljenja v čim krajšem času in čim učinkoviteje ublažiti simptome vnetja. Priporočljivo je jemanje oralnih antiseptikov, ki uničujejo mikrobe in tako preprečujejo širjenje okužbe in vnetja. Ker pa vneto grlo pogosto spremlja tudi bolečina, je zdravilo za samozdravljenje še učinkovitejše, če poleg lokalnega antiseptika vsebuje lokalni analgetik, ki deluje protibolečinsko in protivnetno.

Krkina rešitev za celovito zdravljenje bolečega in vnetega grla – z novim okusom

Septabene z edinstveno kombinacijo antiseptika in lokalnega protivnetnega nesteroidnega zdravila poskrbijo za celovito zdravljenje vnetega grla. Benzidaminijev klorid deluje protibolečinsko in protivnetno in odpravlja simptome vnetega grla (bolečino, rdečino, oteklino, vroč občutek in oslabljeno delovanje), cetilpiridinijev klorid pa deluje antiseptično in odpravlja vzroke okužb (viruse, bakterije in glivice). Od novembra 2017 so na voljo tudi pastile z okusom po limoni in bezgu

Varnost in učinkovitost Septaben so potrdile tudi klinične raziskave, ki so dokazale, da bistveno olajšanje bolečine v žrelu nastopi kmalu po uporabi. 

Septabene so primerne za odrasle in otroke, starejše od 6 let. Na voljo so v obliki pastil in pršila.

Septabene s celovitim zdravljenjem poskrbijo, da je vaše grlo spet močno. V grlu se skriva velika moč, ki smo jo potrebovali že za prvi jok, potrebujemo pa jo tudi zdaj, da spodbujamo, tolažimo druge, izražamo svoje misli in ideje … Vse to je lažje, če je grlo zdravo. Prav zato Septabene slavijo moč zdravega grla.