Z razkuževanjem nad gripo in prehlad

Z razkuževanjem nad gripo in prehlad

V zimskem času število prehladnih obolenj narašča, virusne in bakterijske okužbe pa so že poskrbele za prepolne čakalnice v zdravstvenih domovih in bolnišnicah.

Čeprav se pogosto zavedamo, da se virusna obolenja prenašajo kapljično, radi pozabljamo na okužene površine, kot so igrače, kljuke, predmeti v kopalnici in kuhinji. Vse to lahko predstavlja vir okužbe in možnost prenosa virusov na druge družinske člane.

Kako se lahko zaščitite pred virusi, ki jih prenašajo drugi?

 • Redno in temeljito si umivajte roke z vodo in milom (posebno pred obroki). Z neumitimi rokami se ne dotikajte ustnosu in oči. Prehladni virusi se namreč zadržujejo predvsem pod nohti, zato s pogostim umivanjem preprečite njihovo širjenje.
 • Kadar kašljate ali kihate, si usta in nos pokrijte s papirnatim robčkom. Po uporabi ga odvrzite v koš za odpadke in si umijte roke. Če robčka nimate pri sebi, usta in nos prekrijte z zgornjim delom rokava in kihnite raje vanj, nikakor pa ne v dlan. Roke si nato umijte z vodo in milom, saj boste sicer z dlanjo viruse raznosili po vseh površinah, ki se jih boste dotaknili.
 • Izogibajte se rokovanju in objemanju, med pozdravljanjem bodite najmanj 1 meter oddaljeni od drugih oseb. Pri rokovanju je zelo verjetno, da se bo virus prenesel.
 • Ker se virusi prenašajo prek okuženih površin, je prav, da nekaj pozornosti namenimo tudi svojemu domu. Zavedati pa se moramo, da vsa razkužila niso primerna za vse površine in lahko puščajo sledi, tkanine in plastiko lahko celo trajno poškodujejo.

Na trgu je veliko razkužil, vendar so med njimi velike razlike

Za razkuževanje doma in okolja, v katerem se zadržujejo ljudje (zlasti otroci) in hišni ljubljenčki, je treba izbrati razkužilo, ki je razgradljivo, saj tako stik z razkuženo površino ne predstavlja nevarnosti. Odlična izbira je Ecocid S, visokoaktivno razkužilo v obliki vodotopnega praška, ki ga lahko uporabljamo na vseh vrstah materialov, od plastike, gume in kovine do tekstila. Ecocid S zagotavlja učinkovito zaščito pred najpomembnejšimi povzročitelji bolezni, tudi pred virusi gripe. Pogosto se uporablja tudi za redno razkuževanje prostorov in opreme za živali.

Ecocid S je čistilo in razkužilo, zato lahko z njim:

 • pomijemo in hkrati razkužimo tla v stanovanju;
 • očistimo hladilnik in preprečimo razmnoževanje bakterij;
 • razkužimo stene v prostorih, kjer se zaradi vlage pojavlja plesen;
 • razkužimo igrače in igralne površine, kadar se pri otrocih pojavi virusno obolenje;
 • razkužimo preproge in predpražnike;
 • razkužimo kljuke, ograje in druga oprijemala;
 • razkužimo kopalnice in straniščne školjke;
 • operemo športno opremo (tudi športne copate) in se tako izognemo glivicam;
 • operemo in razkužimo ležišča hišnih ljubljenčkov.

Če upoštevamo navodila, ni koroziven, ne pušča madežev in ne poškoduje materialov. Najpomembnejše pa je, da je varen za ljudi, živali in okolje. Najpogosteje se uporablja 1-odstotna raztopina, ki se obarva svetlo rožnato, prostor pa odišavi z blagim vonjem po limoni. Na površine jo nanesemo z razpršilko in jo pustimo učinkovati 5 minut, nato pa jo speremo s čisto vodo.

Ecocid S je v lekarnah na voljo v praktičnih vrečkah po 50 g ter v pakiranjih po 1 kg in 2,5 kg.

Biocid uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite etiketo in podatke o proizvodu.