Z razkuževanjem nad viruse in bakterije

Z razkuževanjem nad viruse in bakterije

Razkuževanje skupaj s čiščenjem in sterilizacijo spada med t. i. antiseptične postopke. Z njimi skušamo večino patogenih mikroorganizmov (bakterije, viruse, glive, zajedavce idr.) uničiti, odstraniti oziroma upočasniti njihovo rast in razmnoževanje do te mere, da niso več škodljivi zdravju.

Razkuževanje – ključ do izboljšanja kakovosti življenja

V našem bivalnem in delovnem okolju je več dejavnikov, ki lahko vplivajo na kakovost življenja. Mikroorganizmi živijo v zemlji, zraku, vodi, hrani, živalih, rastlinah in ljudeh. Nekateri ugodno vplivajo na nas (npr. probiotiki), izpostavitev škodljivim mikroorganizmom pa lahko povzroči številne nevšečnosti, na primer trebušno gripo ali drisko. Zato je ključnega pomena visoka higienska raven, ki jo dosežemo s čiščenjem, razkuževanjem in osebno nego.

Obdobje virusnih obolenj

Sezonske okužbe zgornjih dihalnih poti najpogosteje povzročajo virusi gripe in prehlada ter herpesvirusi in adenovirusi. Okužbe lahko spremljajo kašelj, izcedek iz nosu, boleče grlo in žrelo, zamašen nos, bolečine v mišicah, utrujenost, glavobol, pomanjkanje teka in zvišana telesna temperatura. Nekateri prehladni virusi se dokazano prenašajo prek okuženih površin.

V hladnih dneh so pogoste tudi akutne okužbe prebavil z epizodami drisk in bruhanja. Akutni gastroenteritis največkrat povzročajo norovirusi (trebušna gripa), nevarni pa so tudi rotavirusi. Prav zaradi zimskih izbruhov bolezni so norovirusi v angleško govorečem svetu znani kot »winter vomiting bug«. Povzročajo trebušne krče, zvišano telesno temperaturo, potenje, bruhanje in drisko. Zelo neprijetno obolenje navadno mine v 3 dneh. Zbolijo lahko ljudje vseh starosti, zapleti pa so možni pri kroničnih bolnikih, starejših, otrocih in ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom. Norovirusi nimajo ovojnice in so zelo nalezljivi. Prenašajo se z okuženo hrano in vodo, neposrednimi stiki z okuženimi ljudmi ter prek aerosola in okuženih površin (npr. kljuk, ploščic, umivalnikov, računalniških tipkovnic in mišk). Veliko tveganje za okužbo je v kopalnicah in javnih straniščih, zato je zelo pomembna ustrezna higiena oziroma razkuževanje. Tudi rotavirusi, ki so najpogostejši vzrok želodčno-črevesnih obolenj pri dojenčkih in otrocih, so izjemno nalezljivi in se prenašajo podobno kot norovirusi. Pri tretjini rotavirusnih okužb otrok je potrebna hospitalizacija, v svetovnem merilu pa zaradi teh okužb umre 5 % otrok, mlajših od 5 let.

Kako lahko preprečimo omenjena virusna obolenja?

Prenos teh obolenj lahko onemogočimo s preventivnimi ukrepi, med katere spadata predvsem redno umivanje rok ter skrb za čiste in razkužene površine. Površine, na katerih bi se lahko zadrževali virusi (tudi oblačila in igrače), zato očistimo in razkužimo s sredstvom, ki ima širok spekter delovanja. Pomembno je, da učinkuje tudi proti virusom brez ovojnic, med katere uvrščamo povzročitelje bolezni dlani, podplatov in ust ter trebušne gripe. Takšno razkužilo je Ecocid® S, saj vsebuje kombinacijo učinkovin, ki odlično učinkuje proti najpogostejšim povzročiteljem bolezni, hkrati pa je tudi varen. Sestavine se razgradijo na okolju neškodljive snovi, pripravljena raztopina pa ne draži kože in oči in je primerna za vse vrste materialov. Ecocid® S je na voljo v lekarnah, specializiranih trgovinah in pri veterinarjih.

Kako pravilno umivati roke?

  • Zmočite jih s čisto tekočo vodo (priporočljiva je topla voda) in nanje nanesite milo.
  • Milo spenite po celotnih rokah, tudi po hrbtni strani, med prsti in pod nohti.
  • Umivajte jih vsaj 20 sekund.
  • Temeljito jih sperite pod tekočo vodo.
  • Popolnoma jih osušite s čisto brisačo.

Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite oznako in informacije o proizvodu.