Zakaj je treba tudi poleti poskrbeti za grlo?

Zakaj je treba tudi poleti poskrbeti za grlo?

Ko se pripravljamo na dopust, ne pozabimo na svoje grlo! Za to je veliko razlogov.

Klima, spremljevalka poletnih potepanj

Vsaj poleti si življenje brez klime težko predstavljamo. Pogrešali bi jo v avtomobilu, na letalu, vlaku, tudi v prijetno klimatizirani slaščičarni ali lokalu radi posedimo. Vendar pa ima tudi negativno plat. Velike temperaturne razlike med okolico in klimatiziranimi prostori lahko povzročijo zdravstvene težave. Da bi se jim izognili, strokovnjaki priporočajo, da je temperatura ohlajenega prostora le za 5 do 8 °C nižja od zunanje. Pa to res upoštevamo? Velikokrat ne, navadno si nastavimo zelo nizko temperaturo – nižja, kot je, bolje je.

Kakšne so lahko posledice velikih temperaturnih razlik?

Temperaturne spremembe, ki presegajo priporočeno razliko, povzročijo reakcije na sluznici zgornjih dihal, predvsem v nosu in obnosnih votlinah ter na sluznici grla. Pri prehodu v klimatizirano okolje sluznica nabrekne, kar povzroči bolečine v grlu in oteži dihanje skozi nos. Nabrekla sluznica v obnosnih sinusih pa povzroča glavobol in občutek napetosti. Ohladitev tega dela obraza je še izrazitejša, če je človek prepoten, ker se znoj še bolj ohladi. Ker klima izsuši zrak, lahko draži oči in povzroča srbenje kože.

Kako si lahko pomagamo pri vnetem in bolečem grlu?

Priporočljivo je, da imamo na potovanju ali na počitnicah vedno pri sebi pastile za usta in grlo. Pastile vsebujejo učinkovine, ki učinkovito delujejo na najpogostejše povzročitelje vnetja v ustih in grlu, torej na bakterije, viruse in glive. Pomembno je, da dobro prodirajo v sluznico ust in grla in uničijo povzročitelje tudi na najbolj skritih delih. [AM1] 

Še nekaj nasvetov za dopustniške dni

Dobro je, da imamo na poti tudi zdravila:

Pred uporabo natančno preberite navodilo!
O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.