Zamašen nos – kako mu biti kos?

Zamašen nos – kako mu biti kos?

Nos ni samo eden od najbolj opaznih organov na našem obrazu, ampak je tudi zelo pomemben. Zaradi zamašenega nosu se slabo počutimo in ponoči slabo spimo. Od njega je odvisno dihanje, vohanje, okušanje in sprožanje različnih refleksov, hkrati pa telo ščiti pred okužbami, izsušitvijo in podhladitvijo. Z njim si pomagamo pri oblikovanju glasu. Vdihavanje zraka skozi nos je zdravo. Vdihavanje hladnega in suhega zraka skozi usta lahko povzroči zaplete, kot so vnetja žrela, sapnika ali celo bronhijev.

Kako se nos zamaši?

Pozimi, zlasti med kurilno sezono, in poleti v klimatiziranih prostorih je nosna sluznica izsušena, zato njena zaščitna funkcija oslabi, možnost okužbe se zelo poveča in nos je lahko hitro zamašen. Posledice so težko dihanje skozi nos, onemogočeno vohanje in nemiren spanec. Če se obrambna funkcija nosne sluznice poruši, se poveča možnost za okužbo. Virusi, bakterije in alergeni lahko povzročijo, da se sluznica vname in nabrekne, poveča se izločanje sluzi in izcedka. Vnetje nosne sluznice imenujemo rinitis. Začetni simptomi lahko prehajajo v resnejše, in sicer srbenje v nosu, kihanje, nosni izcedek (sprva redkejši, po nekaj dneh gostejši) in zamašen nos.

Ob prvih znakih priporočamo čiščenje nosu s fiziološko raztopino, ko se pojavita nosni izcedek in zamašen nos, pa je treba za učinkovito odmaševanje v lekarnah poiskati ustrezen nosni dekongestiv oziroma pršilo za nos. Danes so na voljo različni dekongestivi, ki nos sicer odmašijo, vendar pa niso vsi enako prizanesljivi do nosne sluznice. Krkin dekongestiv Septanazalnapredno formulo 2 v 1 ponuja oboje: nos učinkovito odmaši in hkrati pozdravi poškodovano in razdraženo nosno sluznico. Poleg dekongestiva ksilometazolina, ki nos odmaši, vsebuje še učinkovino dekspantenol, ki zaščiti nosno sluznico in pospeši njeno celjenje.

Dekspantenol je alkoholni derivat pantotenske kisline (vitamina B5), ki je zaradi vmesne pretvorbe biološko enako učinkovit kot pantotenska kislina. Pogosto se uporablja v kremah za roke in kremah za dojenčke, saj je znan kot naravna vlažilna in negovalna učinkovina, ki pospešuje celjenje. Nosno sluznico torej varuje in celi. 

Otroški noski so še posebej občutljivi

Med najbolj motečimi tegobami, ki spremljajo prehladna obolenja pri otrocih, je zamašen nosek. Dihalne poti majhnih otrok so anatomsko še nezrele, zato otrok potrebuje nekaj časa, da se nauči pravilno dihati skozi usta. Če nosek ni dobro očiščen, se lahko zamašijo kanali, kar lahko povzroči vnetje ušes. Zato je treba poskrbeti za redno čiščenje in vlaženje nosnih kanalov. Če nosek ni pretirano zamašen, zadošča izpiranje s fiziološko raztopino, če pa je neprehoden, je priporočljivo uporabiti tudi nosni dekongestiv oziroma pršilo za nos. Seveda ga izberemo glede na otrokovo starost.

Septanazal je na voljo v dveh oblikah, za odrasle in za otroke. Pršilo za otroke, stare od 2 do 6 let, vsebuje pol manjšo koncentracijo zdravilne učinkovine kot pršilo za odrasle. Zaradi dekspantenola je še posebej nežno do otroških noskov.