eZdravje

Nahajate se tukaj: Domov » Prehlad in gripa » Gripa » Kako gripo preprečiti

Kako gripo preprečiti

Telo pred mikrobi ščitijo predvsem koža in sluznice, saj preprečujejo, da bi vdirali v telo. Nekaterim mikrobom pa to vseeno uspe in tako lahko povzročijo različne okužbe.

Zato je telo razvilo imunski sistem, (vitamini in minerali , ginseng ) ki z zapletenim delovanjem neprestano prepoznava najrazličnejše tujke in se bojuje proti njim. Gripe se bomo uspešno ubranili le, če bomo ustrezno okrepili obrambne sposobnosti svojega telesa.

  • Poskrbimo za uravnoteženo prehrano, bogato z vitamini in minerali, in jo razporedimo v 5 obrokov.
  • Z redno telesno vadbo in gibanjem na svežem zraku tudi pozimi utrjujemo svoje telo.
  • Izogibamo se čezmernemu pitju alkohola, kave in kajenju.
  • Izogibamo se javnih, zaprtih prostorov, kjer je hkrati veliko ljudi.
  • Dihamo skozi nos, ki je odličen filter za viruse, poleg tega pomaga ogreti zrak.

Nikakor ne pozabimo na klasične preventivne ukrepe (roke si pogosto umivamo z milom in s toplo vodo, ne dotikamo se nosu in oči …).Tudi pozitivno razmišljanje, veselje do življenja, umirjenost, zadovoljstvo in dovolj spanja krepijo telesno odpornost. Tako nam pomagajo v boju z boleznijo.

Prehlad in gripo lahko odženemo z zdravim načinom življenja, ki vključuje s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, veliko gibanja na svežem zraku ter izogibanje razvadam, kot sta pitje alkohola in kajenje.

Ob hitrem življenjskem tempu pogosto pozabimo na zdravo življenje, zato obrambne sposobnosti našega telesa oslabijo in pojavita se prehlad ali gripa. Najboljša obramba pred prehladnimi obolenji je učinkovit imunski sistem, zato moramo pravočasno poskrbeti za njegovo okrepitev.