Atopijski dermatitis

Alergija in domače živali

Alergija in domače živali

Preventiva pred alergijskimi boleznimi je lahko tudi zgodnja izpostavljenost alergenu psa v domačem okolju. Atopijski dermatitis, srbeča alergijska bolezen kože, je veliko manj pogost pri otrocih, ki so bili temu alergenu (ne pa alergenom mačke) izpostavljeni v 1. letu življenja. V reviji Journal of Allergy and Clinical Immunology so objavili rezultate raziskave, ki kažejo, da se pojavlja […]

Alergije na koži

Alergije na koži

Površina kože, ki pokriva telo odraslega človeka, je približno 1,2 do 1,8 kvadratnega metra. Ta velika površina je vsak dan izpostavljena več kot 20.000 alergenom, ki se jih lahko dotaknemo, jih zaužijemo, vdihnemo ali pa pridejo v telo s pikom žuželk. Zlasti poleti, ko se med dopustom pogosteje grejemo na soncu ali pa iščemo prijetno senco in hlad ob rekah, jezerih in morju, je verjetnost za alergije na koži velika. Zato smo pripravili nekaj osnovnih podatkov o treh najpogostejših oblikah kožnih alergij (koprivnici ali urtikariji, atopijskem dermatitisu, kontaktnem dermatitisu) ter nekaj napotkov, kako pri posameznih boleznih ravnati.

Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis se pojavi že zelo zgodaj v otroštvu, pogosto že pri 3 mesecih, v 80 % pa do 1. leta starosti. Pri dveh tretjinah otrok izgine okrog 6. leta, pri nekaterih pa lahko traja vse življenje.