Tesnoba

Kaj je anksioznost?

Kaj je anksioznost?

Anksiozne motnje so najpogostejše psihične motnje, zaradi njih trpi več kot 10 % ljudi po vsem svetu. Razlikujejo se po trajanju in izraženosti ter vzroku, ki jih sproži. Najpogostejše so generalizirana anksioznost, panična motnja in socialna fobija. Znakov anksioznosti je zelo veliko. Najpogostejši psihični znaki so napetost, razdražljivost in motena koncentracija. Poleg teh pa posebej izstopajo številni telesni znaki, zlasti razbijanje srca, težko dihanje, vrtoglavica, bolečine v trebuhu, glavobol in slabost. Ti znaki lahko posnemajo različne telesne bolezni, zaradi česar je bolnik še bolj prestrašen. Za zdravljenje se uporabljajo različna zdravila, pogosto v kombinaciji s psihoterapijo.

Depresija in koronarna bolezen

Depresija in koronarna bolezen

Depresija in koronarna bolezen sta tesno povezani in vplivata druga na drugo. Depresija je neodvisni dejavnik tveganja za nastanek koronarne bolezni. Pri bolnikih s prebolelim miokardnim infarktom depresija poveča tveganje za nastanek ponovnega infarkta in za smrt. Koronarna bolezen poveča tveganje za depresijo. Kar eden od petih bolnikov s koronarno boleznijo je depresiven.

Ne bodite sovražni in nestrpni

Ne bodite sovražni in nestrpni

Nestrpnost, sovražnost in tekmovalnost povečujejo verjetnost za koronarno bolezen. Novejša raziskava je potrdila, da nestrpnost in sovražnost povečujeta tveganje za razvoj visokega krvnega tlaka pri mlajših odraslih.