eZdravje

Nahajate se tukaj: Domov » Alergija » Alergije na zdravila

Alergije na zdravila

Do alergije na zdravila pride, kadar gre za imunsko reakcijo na zdravilo ali pa na snovi, ki nastajajo iz zdravila pri presnovi v telesu. Alergije na zdravila so razmeroma redek pojav.

Poleg alergij se pri zaužitju zdravila lahko pojavljajo tudi neželeni ali stranski učinki, ki z alergijami nimajo nič skupnega. Tako se lahko po antibiotikih pojavi driska, po antihistaminikih pa zaspanost.

Psevdoalergijam rečemo tudi intolerančne reakcije.

Znana je intoleranca za aspirin. Simptomi se pojavijo že po prvem zaužitju aspirina in aspirinu podobnih snovi, zato predhodna preobčutljivost ni potrebna.

Nekatera zdravila (npr. morfij, kontrastna sredstva) v telesu povzročijo izločanje histamina iz celic imunskega sitema, kar lahko povzroči enake simptome kot pri alergiji.

Alergija se lahko pojavi po jemanju ali injiciranju penicilina in betalaktamskih antibiotikov. Ti antibiotiki lahko povzročijo hude sistemske alergijske reakcije z anafilaktičnim šokom.

Pozor!

Zdravniku morate povedati, če ste po kakšnem zdravilu imeli težave ali alergijske simptome. Ne pozabite, da ima vaš imunski sistem zelo dober spomin!
Koristno je zapisati, katero zdravilo je povzročilo reakcijo in za kakšno reakcijo je šlo.