Navzkrižna alergija – ali jo imate tudi vi?

Navzkrižna alergija – ali jo imate tudi vi?

Alergije so zelo pogoste. Pri njih se telo pretirano odzove na sicer neškodljive snovi, kot so cvetni prah, pršice ali nekatera živila. Lahko pa se pri osebah, ki so alergične na neko snov, alergijska reakcija razvije tudi ob stiku s kakšno drugo, na videz nesorodno snovjo. To se imenuje navzkrižna alergija.

Kaj je navzkrižna alergija?

Včasih je lahko človek občutljiv za en alergen, recimo cvetni prah, hkrati pa še za drugo snov, ki ni alergena, ima pa podobno zgradbo kot primarni alergen. Telo jo zamenja za primarni alergen in se odzove z alergijsko reakcijo. To se imenuje navzkrižna alergija. Primarni alergen se največkrat vdihava, sekundarni (navzkrižni) pa se v telo vnaša s hrano. Navzkrižna alergija se ne pojavi ob vsakem stiku z alergenom ali ob vsaki zaužiti količini.

ALI STE VEDELI?

Nekateri alergeni v živilih in začimbah so občutljivi za visoko temperaturo, zato po toplotni obdelavi ne povzročajo več težav, drugi pa sprožijo alergijski odziv tudi po kuhanju. Odporni proti vročini so med drugim soja, arašidi, lešniki, orehi, zelena, nekatere začimbe in gorčica.

Katere so najpogostejše navzkrižne alergije?

Po raziskavah se pri 50 do 93 % ljudi, ki so alergični na cvetni prah breze, lahko razvije alergija na neko hrano, na primer sveže jabolko (manj možnosti za reakcijo je, če je jabolko pečeno ali kuhano). Če ste alergični na pršice, pa se lahko zgodi, da boste imeli težave tudi zaradi morskih sadežev.

Pomembno je, da veste, kateri sekundarni alergeni so povezani s primarnimi, in da se jim izogibate.

Najpogostejši navzkrižni alergeni

Preventiva in zdravljenje

Najpomembnejše je izogibanje alergenu ali vsaj zmanjšanje stika z njim. Pogosto pa to ne zadošča in je potrebno tudi zdravljenje. Običajno je prvi ukrep samozdravljenje. Med najučinkovitejšimi in varnimi zdravili brez recepta za lajšanje težav pri senenem nahodu (alergijskem rinitisu) in koprivnici (urtikariji) so sodobni antihistaminiki, med katerimi je desloratadin. To učinkovino vsebuje tudi Dasselta control, ki je v lekarnah na voljo brez recepta.

Dasselta control

Dasselta control vsebuje 5 mg desloratadina in začne delovati že v 30 minutah.

Zdravilo, ki je namenjeno starejšim od 18 let, lajša simptome alergijskega rinitisa in kronične idiopatske urtikarije*, kot so:

  • kihanje,
  • izcedek iz nosu ali srbeč nos,
  • srbeče, rdeče ali solzne oči,
  • srbeča koža in izpuščaji.

Največja prednost Dasselte control je 24-urni učinek brez povzročanja zaspanosti. Lahko se jemlje s hrano ali brez nje in ne povzroča interakcij z zdravili. Jemanje je preprosto, saj zadostuje že 1 tableta na dan.

Krkino zdravilo Dasselta control je edini desloratadin v Sloveniji, ki je na voljo brez recepta. Hitro olajša simptome in ne povzroča zaspanosti, zato omogoča aktivne dni na prostem ali v službi in tudi mirne noči brez simptomov alergije.

Če simptomi alergije ne izginejo po sedmih dneh samozdravljenja, se obrnite na svojega zdravnika.

* Kronična idiopatska urtikarija (težave s kožo iz neznanega vzroka), ki jo predhodno diagnosticira zdravnik.

Besedilo obravnava zdravilo brez recepta. Pred uporabo zdravila natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.