eZdravje

Nahajate se tukaj: Domov » Alergija » Zdravljenje alergijskih bolezni

Zdravljenje alergijskih bolezni

Izločitev alergena

Prvo in osnovno pravilo pri zdravljenju alergije je izločitev alergena, kar pa vedno ni mogoče, npr. pri alergiji na pelod in pršico. Takrat je treba zmanjšati izpostavljenost alergenom z nekaterimi ukrepi, ki smo jih že opisali.

Cepljenje proti alergiji

Cepljenju proti alergiji rečemo tudi hiposenzibilizacija ali imunoterapija. S tem zdravljenjem postane bolnik manj občutljiv za določen alergen, preobčutljivosti pa običajno ne zavremo popolnoma. Za cepljenje se odločimo, kadar z običajnimi ukrepi in zdravili ne dosežemo želenega uspeha. Poteka v rednih časovnih presledkih. Bolniku vsakokrat vbrizgamo večjo količino alergena. Ta vrsta zdravljenja je najučinkovitejša pri alergiji na žuželke in na trave, pri drugih vrstah alergij so rezultati manj uspešni. Imunoterapija traja 3 do 5 let.

Zdravljenje z zdravili

Ne posegajte po zdravilih, ne da bi se prej posvetovali z zdravnikom! Samo zdravnik lahko oceni smiselnost zdravljenja z določenim zdravilom.

Antihistaminiki

Antihistaminiki so najučinkovitejši pri zdravljenju alergijskega rinitisa in kožnih sprememb. Za te bolezni so zdravilo prve izbire. Novejši antihistaminiki imajo malo neželenih učinkov in so varni. Raziskave so pokazale, da preprečujejo pojav alergijskega marša oz. prehajanja kožnih alergij v alergije na dihalih pri otrocih, hkrati pa so tudi preprečevalci razvoja hujših oblik alergij.

Adrenalin

Pri hudih alergijskih reakcijah z anafilaktičnim šokom uporabljamo adrenalin. Zdravilo dajemo v obliki injekcij v mišico ali v žilo. Ljudem, ki so že imeli hudo alergijsko reakcijo, npr. po piku žuželke, lahko zdravnik predpiše adrenalin v obliki injektorja in si ga ob prvih znakih hude alergijske reakcije vbrizgajo sami.

Kortikosteroidi

Pri alergijskih reakcijah se kopičijo celice imunskega sistema in izločajo številne snovi, ki povzročajo vnetje. To vnetje zdravimo s kortikosteroidi. Pri astmi gre za kronično vnetje dihalnih poti in bolniki vdihavajo kortikosteroide tudi takrat, kadar nimajo simptomov. Tako preprečujejo zakasnele posledice vnetja in preoblikovanje bronhijev.

S kortikosteroidi preprečujemo tudi reakcije, ki se pojavijo nekaj ur po stiku z alergenom.

Pozor!

Bolniki, ki so doživeli hudo alergijsko reakcijo, morajo vedno imeti pri sebi set za prvo pomoč, ki jim ga je predpisal zdravnik.