Bolečina v trebuhu pri ženskah

Bolečina v trebuhu pri ženskah

Pri ženskah se predvsem pred menstruacijo in po njej pogosto pojavljata bolečina in nelagoden občutek v spodnjem delu trebuha. Večinoma je vzrok težko odkriti, zato moramo biti pozorni tudi na druge znake in simptome.

Najpogostejši vzroki bolečine v spodnjem delu trebuha in v medenični votlini so bolezni sečil (ledvic, mehurja) in reproduktivnih organov (maternice, jajcevodov, jajčnikov) ter črevesne težave.

Bolečina zaradi bolezni sečil 

Bolečina, ki se pojavi zaradi bolezni sečil, lahko kaže na vnetje mehurja ali ledvic ali pa na ledvične kamne. Pri teh boleznih sta značilna pekoč občutek pri uriniranju in potreba po pogostejšem uriniranju. Bolečina se pojavi v ledvenem predelu. Če so vzrok ledvični kamni, je močnejša. V urinu se lahko pojavi tudi kri, kar kaže na okužbo sečil, ledvične kamne ali celo tumor ledvic ali mehurja.

Bolečina zaradi črevesnih težav

Poleg bolečine v obliki krčev lahko črevesne težave spremljajo še drugi simptomi, na primer napenjanje in otekel trebuh. Če se pojavi krvavitev iz anusa, moramo nujno k zdravniku.

Bolečina zaradi bolezni reproduktivnih organov

Bolečina se navadno pojavi nad sramnim predelom. Če je prisotna samo na eni strani, gre verjetno za bolezen jajčnika. Bolečina in krči se lahko pojavijo tudi med menstruacijo, ki jo navadno spremljajo slabost, bruhanje, šibkost in driska, lahko tudi glavobol, omotičnost in razdražljivost. Vzrok bolečine še ni povsem razjasnjen, zelo verjetno pa je posledica povečane koncentracije prostaglandinov v maternici.

Bolečino lahko povzročajo tudi cistične strukture na jajčniku in endometrioza. Pri endometriozi je normalno tkivo maternične sluznice na nenormalnem mestu, kot so potrebušnica, predel za maternico, jajčnik in jajcevod. Če so žarišča na jajčniku, se sčasoma razvije cistična struktura. Endometrioza lahko povzroča bolečino med spolnim odnosom. Pri izraziti in nenadni bolečini v spodnjem delu trebuha je nujen obisk pri zdravniku.