eZdravje

Nahajate se tukaj: Domov » Duševno zdravje » Psihoza

Psihoza

Izraz psihoza se uporablja za opis duševnega stanja posameznika, pri katerem se pojavijo motnje mišljenja, zaznavanja in čustvovanja. Dva glavna simptoma psihoz sta halucinacije (posameznik vidi, sliši, včasih celo vonja, stvari, ki jih tam dejansko ni; najpogostejša halucinacija so prisluhi) in blodnje oziroma nerealno miselni konstrukti (npr. da sosed skrivaj načrtuje napad nanj). Kombinacija obeh simptomov lahko resno vpliva na posameznikovo percepcijo, čustvovanje in vedenje. Kadar se simptomi pojavijo temu po navadi pravimo psihotična epizoda.

Vzroki za psihozo

Psihoza ni stanje sama po sebi, temveč jo povzročajo različni dejavniki (lahko so vzroki tudi organski, npr. Parkinsonova bolezen, možganski tumor, …. Včasih lahko vzrok psihoze določimo in takrat govorimo o posebnih duševnih boleznih kot sta:

  • Shizofrenija - stanje, kjer ima posameznik lahko več ponovljenih epizod psihoze
  • Bipolarna motnja – stanje, kjer ima posameznik niha med obdobji depresije in obdobji sreče, ko se počuti polen energije in deluje impulzivno (manično)

Zdravljenje psihoze

Če se psihoza pojavi nenadoma, se za pomiritev pacienta uporabljajo benzodiazepini. Zdravljenje psihoze je lahko kombinacija:

  • antipsihotikov, ki pomagajo olajšati simptome psihoze (jemanje zdravil je lahko le kratkorajno ali pa zahteva dolgoletno zdravljenje za preprečevanje ponovitve simptomov),
  • psihoterapije, ki pomaga rareševati vzrok psihoze – npr. kognitivna vedenjska terapija, ki poteka preko pogovora z bolnikom.

Če je psihoza organskega izvora, je treba zdraviti tudi osnovno bolezen. Nekateri ljudje jemljejo