Zakaj so na počitnicah težave s prebavo tako pogoste?

Zakaj so na počitnicah težave s prebavo tako pogoste?

Nekatere zdravstvene težave lahko ob primerno založeni potovalni lekarni ublažimo ali popolnoma odpravimo kar sami. Na potovanjih so najpogostejše prebavne težave (zaprtje, zgaga, driska). Najpogostejša nalezljiva bolezen, še posebej če potujemo v nerazvite dežele, je (potovalna) driska, velikokrat pa spremembo okolja in prehranjevalnih navad spremljajo tudi zaprtje in želodčne težave (npr. zgaga).

Zaprtje

Prav nič nenavadnega ni, da imajo tudi ljudje s sicer redno prebavo prve dni počitnic težave, predvsem zaradi zaprtja. Menjava kraja in podnebja je za organizem neke vrste šok in lahko vpliva tudi na prebavo. Priporočljivo je, da dovolj pijemo (najboljša je voda), saj tekočina zelo dobro vpliva na prebavo. Če je ni dovolj, je blato trdo in odvajanje redko. Če s temi ukrepi ne moremo preprečiti zaprtja in če traja več dni, lahko vzamemo odvajalo.

Potovalna driska

Najpogosteje jo povzročita okužena hrana in voda. Prebavne težave se lahko pojavijo že v nekaj urah ali pa šele v naslednjih dneh. Driska se pogosto začne nenadno z bolečinami v trebuhu, siljenjem na bruhanje in bruhanjem. Bolnik tudi do desetkrat na dan odvaja tekoče blato, lahko ima vročino.

Da bi take težave preprečili, je pomembno, da skrbno izberemo hrano in pijačo ter upoštevamo splošne higienske ukrepe.

  • Vedno jemo sveže pripravljeno hrano, ki je dobro pečena ali kuhana. Jemo le sadje in zelenjavo, ki ju lahko sami olupimo.
  • Pijemo ustekleničeno ali prekuhano vodo, tudi zobe si umivamo z njo. Pijačam ne dodajamo ledu. Previdni smo tudi pri kepicah sladoleda, saj so večinoma pripravljene iz vode.
  • Roke si redno umivamo s čisto vodo in milom. Če to ni mogoče, uporabimo higienske ali alkoholne robčke.

Zdravljenje nalezljivih črevesnih bolezni je odvisno od vrste povzročitelja in bolezenskih težav. Vedno pa je izjemno pomembno, da nadomeščamo izgubljeno tekočino in soli. Rehidracija je pomembna zlasti pri majhnih otrocih, nosečnicah in starejših. Ob driski ali bruhanju se moramo rehidrirati počasi (nekaj mililitrov na minuto), vodi pa dodamo kakšno vrečko sladkorja in ščepec kuhinjske soli.

Naj zgaga ostane doma

Na dopustu si radi privoščimo drugačno hrano, saj želimo poskusiti kakšno novo, značilno ali tradicionalno jed. Morda imamo tudi drugačen prehranjevalni ritem kot doma (obilnejši obroki, bolj začinjena hrana, več kave in gaziranih pijač). Zato lahko pride do čezmernega izločanja želodčne kisline, kar povzroči zgago in spahovanje.

Zgaga je pekoč in boleč občutek v žlički ali za prsnico. V razvitem svetu jo vsak mesec občuti skoraj vsaka četrta odrasla oseba. Da nam ne bo pokvarila dopustniških dni, v potovalno lekarno vključimo Nolpazo control. Nolpaza control (pantoprazol) poskrbi za učinkovito nadziranje izločanja želodčne kisline že z 1 tableto na dan, saj zagotavlja celodnevni učinek. Jemati jo je treba vsaj 2 do 3 dni zapored oziroma dokler simptomi popolnoma ne izginejo.

Želodec ne nagaja le v eksotičnih krajih, ampak tudi doma

Potovanja v tuje dežele pa niso edini vzrok za preobremenitev želodca in zgage. Tudi prijeten večer s prijatelji, ko pojemo in popijemo več kot običajno, ima včasih enak učinek. Ker ima želodec svoje železne navade, ga lahko motijo vsi novi, drugačni vplivi. Zato se po počitnicah pogosto ne počutimo dobro, čeprav smo se imeli lepo. Tudi živila, ki so del vsakdanje prehrane, lahko škodijo želodcu, težave pa lahko povzroči tudi vsakršno pretiravanje med obroki.

Zato je pametno upoštevati nekaj nasvetov, ki lahko preprečijo zgago

  • Ne jejmo premastne in pekoče hrane.
  • Jejmo manj sladkarij ter pijmo manj kave in čaja.
  • Izogibajmo se nezdravim razvadam (kajenju, pitju alkoholnih pijač).
  • Zmanjšajmo stres.
  • Zmanjšajmo preveliko telesno težo.
  • Pri jemanju zdravil upoštevajmo priporočila zdravnika ali farmacevta.