Po gripi in prehladu vsaj en teden počitka

Po gripi in prehladu vsaj en teden počitka

Prebolela gripa in prehlad zahtevata vsaj teden dni počitka brez športnih dejavnosti, saj se drugače lahko pojavijo resnejši zapleti.

Tako opozarjajo strokovnjaki kardiologi. Tudi virusi gripe in prehlada namreč lahko povzročijo vnetje srčne mišice. Pojavi se aritmija (nepravilno bitje srca), ki jo spremljajo utrujenost, vrtoglavica in drugi bolezenski znaki. Ob intenzivni športni dejavnosti so lahko usodni.

Aritmija je eden od najpogostejših vzrokov nenadne smrti – v Evropi je vsako leto 325 tisoč primerov, v nevarnosti so zlasti starejši od 60 let in intenzivni športniki. Aritmija lahko nastopi nenadoma. Ob gripi se njeni milejši obliki lahko izognemo z upoštevanjem nasvetov strokovnjakov: izogibamo se zelo intenzivni športni dejavnosti (zlasti prvi teden po bolezni) ter stresu, kajenju, prehitremu prehranjevanju, alkoholu in gaziranim pijačam.

Gripa in prehlad ljudem vsako leto povzročata precej nejevolje. Kadar ju spremlja več simptomov hkrati (npr. glavobol, bolečina v mišicah in sklepih, vročina, suh in dražeč kašelj), svetujemo klinično preizkušeno zdravilo, ki začne delovati že po 20 minutah. Pri zvišani telesni temperaturi, glavobolu ter bolečini v mišicah in sklepih so nepogrešljiva zdravila s protivročinskim in protibolečinskim učinkom, ki jih raztopite v kozarcu vode ali čaja. Na voljo so tudi za otroke. Pri hujših bolezenskih znakih (npr. pri aritmiji) pa je nujen obisk pri zdravniku.