Virusi spet trkajo na vrata

Virusi spet trkajo na vrata

Jeseni in pozimi nas pogosto požgečka v nosu, zapraska v grlu ali sili h kašlju. Še pred nekaj leti smo običajno pomislili na prehlad in simptomom, kot so zamašen nos, izcedek iz nosu, boleče grlo in kašelj, nismo posvečali posebne pozornosti.

Tudi pri prehladu pomislimo na covid-19

Vendar so se običajne sezonske okužbe spremenile, s tem pa tudi naš odnos do njih. Slovenska spletna panelna raziskava SI-PANDA je pokazala, da se pri prehladu oziroma okužbah dihal obnašamo drugače kot pred dvema letoma. Pri simptomih prehlada ali okužbi dihal le 2,7 % oseb ne bi storilo ničesar. Večina, skoraj 75 %, bi se samotestirala na okužbo s SARS-CoV-2. Povsem običajno je postalo tudi samotestiranje po stiku z osebo, ki je imela pozitiven test na SARS-CoV-2. Tudi brez simptomov okužbe bi se samotestiralo 70,1 % oseb. (1)

Covid-19

Nekateri znaki in simptomi covida-19 so se od prvih primerov bolezni spremenili, saj se pojavljajo različni sevi novega koronavirusa. Na začetku smo bili pozorni na zvišano telesno temperaturo in značilno izgubo vonja in okusa. V zadnjem času med simptomi prevladujejo boleče grlo, glavobol, zamašen nos in kašelj.

Previdnost ni odveč

Z opuščanjem nekaterih preventivnih ukrepov proti širjenju covida-19 se lažje širijo tudi druge okužbe dihal. Tako lahko pričakujemo povečanje števila primerov prehlada in gripe. Strokovnjaki napovedujejo, da bi se lahko letošnja sezona gripe začela bolj zgodaj in da bi bilo lahko več primerov s hujšim potekom bolezni kot doslej. Obstaja tudi možnost t. i. tvindemije (angl. twindemics), tj. hkratnega povečanja števila bolnikov s covidom-19 in sezonsko gripo, ali celo trojne epidemije (angl. tripledemics), ko se bolnik okuži še z respiratornim sincicijskim virusom. Ključnega pomena sta ustrezna higiena in samozaščitno ravnanje. (2, 3)

Pri okužbah dihal si lahko pomagamo s Krkinimi zdravili

Poleg spoštovanja preventivnih ukrepov je dobro, da imamo pri roki učinkovita zdravila za lajšanje simptomov.

Septabene s trojno močjo so prava izbira že ob prvih težavah zaradi bolečega in vnetega grla. Protivirusno delovanje kombinacije benzidaminijevega klorida in cetilpiridinijevega klorida v pastili je bilo preverjeno v testiranjih in vitro z virusoma, ki povzročata covid-19 in gripo. (4, 5)

Če imate težave zaradi zamašenega nosu, naj bo vaša prva izbira Septanazal. Pršilo hitro in nežno odmaši nos.

Dražeč, suh kašelj izčrpava in moti spanec. Od kašlja si lahko odpočijemo z zdravilom Panatus forte, ki je na voljo v obliki sirupa in tablet. Pri težavah z izkašljevanjem pa so v pomoč pastile in bršljanov sirup Herbion.

Okužbe dihal lahko spremljajo glavobol, bolečina v mišicah in zvišana telesna temperatura. Lajšamo jih lahko z zdravilom Daleron C, ki vsebuje paracetamol in vitamin C, ali Nalgesinom S, ki je še posebno primeren pri bolečini s pridruženim vnetjem. Učinkuje hitro, že v 15 minutah, (5) in deluje dolgotrajno, do 12 ur.

Besedilo obravnava zdravila brez recepta. Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

  1. https://www.nijz.si/sl/izsledki-panelne-spletne-raziskave-si-panda
  2. Rubin R. The Dreaded “Twindemic” of Influenza and COVID-19 Has Not Yet Materialized—Might This Be the Year? JAMA. Published online September 21, 2022. doi:10.1001/jama.2022.15062
  3. Mandavilli A. A ‘Tripledemic’? Flu, R.S.V. and Covid May Collide This Winter, Experts Say. The New York Times, 2022. Dosegljivo na: https://www.nytimes.com/2022/10/23/health/flu-covid-risk.html
  4. Steyer A, Marušić M, Kolenc M, Triglav T. A Throat Lozenge with Fixed Combination of Cetylpyridinium Chloride and Benzydamine Hydrochloride Has Direct Virucidal Effect on SARS-CoV-2. COVID. 2021; 1 (2): 435-46.
  5. Steyer A, Mikuletič T, Cerar Kišek T, Triglav T. Virucidna učinkovitost pastil s kombinacijo cetilpiridinijevega klorida in benzidaminijevega klorida na virus influence A. Med Razgl. 2022; 61 (1): 121–30.
  6. Sevelius H et al. Bioavailability of Naproxen Sodium and Its Relationship to Clinical Analgesic Effects. Br J Clin Pharmacol 1980; 10: 259–63.