Antidepresivi

Depresija pri bolnikih z rakom

Depresija pri bolnikih z rakom

Rak globoko poseže v življenje bolnikov in njihovih svojcev. Kljub sodobnim, uspešnejšim načinom zdravljenja ga še vedno spremlja izrazito negativna stigma. Ena od najpogostejših duševnih motenj pri bolnikih z rakom je depresija. Znaki, kot so pomanjkanje volje in energije, tesnoba, občutki brezizhodnosti, manjša komunikacija, opuščanje družabnih stikov in spremenjena samopodoba, lahko spremljajo tudi telesno bolezen. Pogosto še bolj kot bolezen povečujejo bolnikovo trpljenje, zato tega nikoli ne smemo razumeti kot neizogibno posledico raka.

Depresija in koronarna bolezen

Depresija in koronarna bolezen

Depresija in koronarna bolezen sta tesno povezani in vplivata druga na drugo. Depresija je neodvisni dejavnik tveganja za nastanek koronarne bolezni. Pri bolnikih s prebolelim miokardnim infarktom depresija poveča tveganje za nastanek ponovnega infarkta in za smrt. Koronarna bolezen poveča tveganje za depresijo. Kar eden od petih bolnikov s koronarno boleznijo je depresiven.

Depresija pri moških

Depresija pri moških

Depresija je duševna motnja. Prizadene lahko vsakogar ne glede na njegov družbeni status, starost, spol ali izobrazbo. Čeprav je pogostejša pri ženskah, pogosto obolevajo tudi moški. Učinkovito jo zdravimo z antidepresivi, zdravili proti depresiji.

Ko se žalost in negativne misli prevesijo v depresijo

Ko se žalost in negativne misli prevesijo v depresijo

V decembru smo doživeli nešteto lepih, razburljivih in pogosto za denarnico zahtevnih trenutkov. Zato ni nič presenetljivega, da je januar mesec, ko se veliko ljudi sooča s tako imenovano popraznično depresijo. Večinoma gre za kratkotrajno razpoloženje, ki ga ne gre enačiti z bolezenskim stanjem in dejansko depresijo, s katero se v Sloveniji sooča več kot 200.000 oseb.

Strah ali anksioznost?

Strah ali anksioznost?

Znakov anksioznih motenj je veliko, najpogostejši pa so psihična napetost, razdražljivost in motena koncentracija. Nezdravljene motnje človeka izčrpavajo in trpljenje povzročajo tudi njegovi družini. Ko spoznamo, da kdo od naših bližnjih trpi za anksiozno motnjo, se z njim pogovorimo in ga napotimo na pogovor z osebnim zdravnikom ali psihiatrom.

Dnevnik za spremljanje depresije

Dnevnik za spremljanje depresije

Depresijo lahko učinkovito zdravimo z antidepresivi, zdravili proti depresiji. V knjižici Moj sopotnik k izboljšanju počutja, ki je izšla v zbirki V skrbi za vaše zdravje, smo objavili dnevnik za spremljanje depresije. Bolniku in njegovemu zdravniku pomaga spremljati napredek pri zdravljenju depresije.