Dnevnik za spremljanje depresije

Dnevnik za spremljanje depresije

Depresija je duševna motnja, ki lahko prizadene vsakogar. Povzroči jo spremenjeno delovanje možganov, do katerega privede splet genetskih, osebnostnih in okoljskih dejavnikov. Bolezen je huda, saj vpliva na telesno zdravje in počutje ter povzroči spremembe v človekovem razmišljanju, čustvovanju in vedenju. Ne prizadene samo bolnika, ampak tudi njegove bližnje (družinske člane, prijatelje, sorodnike).

Učinkovito jo lahko zdravimo z antidepresivi, zdravili proti depresiji. Ko se bolnik začne zdraviti, se kot znak izboljšanja pojavi nihanje razpoloženja. Pri depresiji je nekaj zelo običajnega, zato ga je treba pravilno razumeti.

V knjižici Moj sopotnik k izboljšanju počutja, ki je izšla v zbirki V skrbi za vaše zdravje, smo objavili dnevnik za spremljanje depresije. Nastal je v sodelovanju s specialistom psihiatrom prim. Draganom Terzičem, dr. med.

Dnevnik bolniku in njegovemu zdravniku pomaga spremljati napredek pri zdravljenju. Razdeljen je na 12 tednov, torej zadostuje za 3 mesece. Bolnik v tabele vsak dan vpiše, ali je vzel odmerek antidepresiva in kakšno je njegovo počutje. Pomembno je, da podatke vpisuje čim bolj redno in ne preneha, tudi če jih kdaj pozabi vpisati. Dnevnik svojemu zdravniku pokaže ob naslednjem obisku in se posvetuje z njim o uspešnosti zdravljenja.

Knjižica z dnevnikom je na voljo pri splošnih/družinskih zdravnikih in psihiatrih.

(PDF, 2,4 MB)